SAD upozorio Rusiju zbog podrške Assadu

Glasnogovornik Bijele kuće kaže da će Barack Obama možda telefonski razgovarati sa Vladimirom Putinom sljedećih dana (EPA)

Kontinuirana podrška Moskve sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu može dovesti do pogoršanja situacije i širenja sukoba u Siriji, rekao je američki državni sekretar John Kerry ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu u trećem telefonskom pozivu u posljednjih deset dana. 

Iz Kerryjevog kabineta saopćeno je da državni sekretar traži da se razjasni namjera ruskog vojnog prisustva u Siriji.

Poziv Lavrovu dešava se nedugo nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin branio vojnu podršku koju pruža Assadu.

Putin je kazao da je nemoguće pobijediti grupu Islamska država Irak i Levant bez saradnje sa Damaskom te pozvao i druge zemlje na podršku.

Razgovor Obame i Putina

“Kerry je, također, ponovio da je SAD posvećen borbi protiv ISIL-a sa koalicijom više od 60 zemalja, u kojoj Assad nikada ne bi mogao biti član, i naglasio je da bi SAD pozdravio konstruktivnu rusku ulogu u naporima protiv ISIL-a”, saopćeno je iz kabineta državnog sekretara.

“Državni sekretar je naglasio kako ne postoji vojno rješenje da se zaustavi sukob u Siriji, koji se jedino može riješiti političkom tranzicijom bez Assada.”

Kerry će otputovati u London krajem ove sedmice kako bi o situaciji u Siriji razgovarao sa ministrima vanjskih poslova Velike Britanije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest kazao je da će predsjednik Obama možda telefonski razgovarati sa Putinom sljedećih dana te da ne isključuje i sastanak dva lidera kasnije ovog mjeseca tokom zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Izvor: Al Jazeera i agencije