Izrael prijeti oštrijim kaznama nakon sukoba u Al-Aksi

Izraelski premijer najavio je uvođenje još strožijih kazni za one koji bacaju kamenje na snage sigurnosti.

Ova izjava uslijedila je nakon višednevnih sukoba Palestinaca i izraelskih sigurnosnih snaga, koje su upale u kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Veliki dio muslimanskih vjernika u džamiji Al-Aksa u okupiranom Istočnom Jerusalemu smatra da su izraelske snage sigurnosti oskrnavile treće najsvetije mjesto u islamu.

Tri dana trajali su sukobi između izraelskih sigurnosnih snaga i Palestinaca u samoj džamiji. Nemiri su se proširili i na ostatak starog dijela grada.

Izraelski vojni mediji izvijestili su da će danas u Jerusalem biti poslato pojačanje, a viši palestinski zvaničnici upozoravaju da bi se nasilje moglo i proširiti.

„Situacija je vrlo opasna, jer izraelske okupacijske snage, čak i neki ministri u Vladi, podržavaju izraelske ekstremiste, koji nastoje promijeniti status quo u kompleksu džamije Al-Aksa. Riječ je o izuzetno osjetljivom problemu“, rekao je Riyad Mansour, palestinski ambasador u UN-u.

Kompleks džamije Al-Aksa svetim smatraju i muslimani, i jevreji i kršćani. Jevrejima je dozvoljeno da posjete ovo područje za svoju Novu godinu, ali ne i da tu obavljaju molitvu.

Nakon jučerašnjeg hitnog sastanka Vlade Izraela premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da je Izrael posvećen očuvanju statusa quo.

Također je istakao kako palestinska omladina ne smije sprečavati Jevreje da posjećuju kompleks.

Bacanje kamenja strogo kažnjivo

Netanyahu je kazao da će se koristiti svim neophodnim mjerama u borbi protiv onih koji bacaju kamenje, zapaljive bombe i topovske udare s ciljem sprečavanja napada na civile i policajce. Takve akcije bit će strogo kažnjive, rekao je i dodao da je to ujedno i preventivna mjera.

Palestinci kažu da ih je razbjesnilo to što su Jevreji koji su ušli u kompleks bili doseljenici na okupiranu Zapadnu obalu i radikalni aktivisti.

„Ovdje sam kako bih spriječio da obeščaste ovo sveto mjesto. Doseljenici su navalili, a mi smo branili našu svetinju. Doseljenici su došli ovdje da nas provociraju i sabotiraju. Udarali su žene koje su se molile“, navodi jedan Palestinac,

Na društvenim mrežama moglo se pročitati da izraelski premijer planira posjetiti kompleks Al-Akse, no njegov glasnogovornik je to negirao.

Posljednji izraelski političar koji je to uradio bio je tadašnji lider opozicije Ariel Sharon 2000. godine. To je bio povod za Drugu intifadu.

Izvor: Al Jazeera