Vladine snage napreduju na zapadu Jemena

Snage Narodnog otpora i jemenske vojske, uz podršku snaga međunarodne koalicije, vode borbe s pripadnicima pokreta Husi i borcima odanim svrgnutom predsjedniku Aliju Abdullahu Salehu zapadno od grada Ma'riba u istoimenoj pokrajini.

Kažu da su uspjeli presjeći glavnu liniju opskrbe pokreta Husi iz glavnog grada Sane.

No, kako je teren nepristupačan, borbe traju duže u odnosu na planirano i odnose više žrtava.

“Nismo spori. Napredujemo u koordinaciji sa snagama međunarodne koalicije. Neprijatelj nam pruža veliki otpor, a i teren je miniran. Uprkos tome, uspjeli smo zaštiti grad Ma'rib od neprijateljske artiljerije. Presjekli smo linije opskrbe pokreta Husi iz glavnog grad Sane”, kaže Murad Tariq Al-Muradi, komandant jemenske vojske.

Snage međunarodne koalicije, predvođene Saudijskom Arabijom, pružile su zračnu podršku Narodnom otporu i omogućile mu napredovanje ka zapadu jemenske pokrajine koja graniči sa glavnim gradom Sanom, a koja je pod kontrolom pokreta Husi.

Brojne žrtve

“Izveli smo napad na položaj pokreta Husi. Ostvarili smo napredak. Oni su u rasulu i sada se povlače”, dodaje komandant Al-Muradi.

U borbama je poginulo više boraca na obje strane. Narodnom otporu najveći problem predstavljaju mine koje su pripadnici pokreta Husi postavili u blizini svojih položaja. Na terenu su i deminerske ekipe.

Zbog nepristupačnost terena i velike površine pokrajine Ma'rib borbe traju duže i odnose veći broj žrtava na obje strane.

Osvajanjem brda Masari snage odane predsjedniku Hadiju presjekle su rute opskrbe pokreta Husi na zapadu pokrajine Ma'rib. Kažu da im je sljedeći cilj osvajanje preostalih dijelova te pokrajine.

Izvor: Al Jazeera