VIDEO: Povrijeđeni Palestinci u novim sukobima oko Al-Akse

Izraelska policija i Palestinci sukobili su se u utorak ujutro, treći dan zaredom, ispred Al-Akse u Jerusalemu, a svjedoci kažu da su policajci raspoređeni na krovu te džamije.

Suleiman Ahmad, predsjednik Odjela za Jerusalem pri Ministarstvu vanjskih poslova Izraela, koji se trenutno nalazi na mjestu događaja, rekao je za Al Jazeeru da je najmanje 36 Palestinaca povrijeđeno u sukobima rano u utorak.

“Razmjestili su snajpere na krovovima i koriste gumene metke”, rekao je.

I muslimani i Jevreji smatraju Al-Aksu i kompleks oko nje svetim mjestom, te se tu često dešavaju sukobi. 

Palestinci koji su u džamiji gađali su kamenjem i pirotehničkim sredstvima izraelske snage i postavili barikade kako bi ih spriječili da zatvore ulaz u Al-Aksu. 

Policija je na kraju zatvorila vrata džamije u kojoj se još nalaze Palestinci. 

Yousef Mukhaimar, vođa pokreta Mourabitoun koji čuva džamiju Al-Aksa, kazao je za Al Jazeeru da Palestincima muslimanima nije dozvoljen ulazak u džamiju, “dok je izraelskim naseljenicima omogućeno da hodaju džamiju i slobodno se kreću pod policijskom pratnjom”.

“Džamijski tepisi oštećeni su u konstantim napadima izraelske policije zapaljivim bombama, mecima i suzavcem”, kazao je Mukhaimar.

Manji požar unutar džamije

Azzam Khatib, direktor vakufske direkcije Al-Akse, rekao je za Al Jazeeru da su današnji sukobi gori nego prethodnih dana.

„Zbog Palestinaca koji su bili unutar džamije, izraelska policija se suočila sa problemima prilikom upada… Policija je koristila suzavac, gumene metke i šok bombe“, kazao je.

„Manji požar izazvan je šok bombama, svi koji se nalaze ovdje gasili su vatru na ulazu u džamiju.“

Abdel Aziz al-Abasi, član pokreta Mourabitoun, kazao je da je izraelska policija blokirala kompleks.

„Veći problem ovdje je taj što Izraelci pokušavaju da naprave presedan, dijeleći kompleks džamije Al-Akse na sekcije i vremenske segmente, kako bi omogućili ulazak izraelskim naseljenicima u našu džamiju. Nikada nećemo pristati na takav plan, jer je očito da Izraelci pokušavaju da to da preuzmu“, naveo je. 

Izraelska policija jutros je upala u kompleks džamije kako bi jevrejskim aktivistima omogućila da obiđu taj prostor, što je u prošlosti izazivalo oštre reakcije Palestinaca, koji se boje da bi Izrael mogao promijeniti pravila za posjetu Al-Aksi.

Trenutno, po tim pravilima, Jevrejima je omogućeno da posjete Al-Aksu, ali ne i da se tu mole.

Sukobi su izbili u nedjelju, kada su svjedoci rekli da je izraelska policija ušla u džamiju i napravila štetu na prostirkama na kojima se mole vjernice.

Brojne osude

Izraelska policija saopćila je da su policajci pokušavali spriječiti Palestince da bacaju kamenje, pirotehnička sredstva i druge objekte iz džamije. 

U ponedjeljak su sukobe osudili Turska, Jordan, Saudijska Arabija i SAD.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je pozvao Ujedinjene narode da reagiraju na sve češće izraelske napade na muslimane i skrnavljenja Haram al-Sharifa u kompleksu Al-Akse, u istočnom Jerusalemu.

Jordanski kralj Abdullah II upozorio je da će bilo kakve nove provokacije pogoršati odnose s Izraelom.

Iz Washingtona su u ponedjeljak izjednačili odgovornost Izraela i Palestinaca za sukobe u Jerusalemu, osudili “svaki čin nasilja” te pozvali dvije strane na izbjegavanje bilo kakve provokacije.

Do sukoba na platou poznatom kao Brdo hrama, kako ga nazivaju Jevreji, odnosno Plemenito utočište (Haram al-Sharif) za muslimane, došlo je prilikom obilježavanja jevrejske nove godine Roš hašane, koja je počela u nedjelju navečer.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Izraelska policija bacila je suzavac u džamiju da bi, kako je navela, uhapsila Palestince koji su bacali kamenje.

Published On 13 Sep 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO