U napadu PKK-a ranjeno 12 turskih vojnika

Napad je izveden aktiviranjem eksploziva postavljenog u propust na cesti u trenucima kada je prolazilo vojno vozilo (Anadolija)

Najmanje 12 turskih vojnika je ranjeno u bombaškom napadu koji su pripadnici Radničke partije Kurdistana izveli u utorak ujutro na cesti Mus-Diyarbakir na jugoistoku Turske.

Napad je izveden aktiviranjem eksploziva postavljenog u propust na cesti u trenucima kada je prolazilo vojno vozilo, prenosi Anadolija.

U eksploziji je ranjeno 12 turskih vojnika, među kojima je jedan životno ugrožen.

Ranjeni vojnici su hospitalizirani u Državnoj bolnici u Musu, a turske snage sigurnosti su pokrenule opsežnu akciju potjere za napadačima.

Poprište napada

Istok i jugoistok Turske su već dva mjeseca poprište čestih napada PKK-a, a najčešće mete u pripadnici turskih snaga sigurnosti.

Uporedo s tim, turske snage sigurnosti provode antiterorističke akcije, uključujući i zračne udare na uporišta PKK-a u planinama.

Porast nasilja uništio je mirovni proces koji je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan pokrenuo zajedno sa pritvorenim vođom PKK-a Abdulahom Ocalanom krajem 2012. godine kako bi se okončala pobuna i sukobi sa više od 40.000 poginulih.

PKK, koji se smatra terorističkom organizacijom u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, vodi trodecenijsku pobunu protiv turske vlade.

Izvor: Agencije


Povezane

Rano jutros Radnička partija Kurdistana izvela je dva napada na policijske patrole na jugoistoku Turske.

Published On 13 Sep 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO