Tsipras i Meimarakis ne žele veliku koaliciju

Alexis Tsipras i Vangelis Meimarakis slažu se da treba poštivati sporazum koji je postignut sa međunarodnim kreditorima (AFP)

Uoči parlamentarnih izbora u Grčkoj, koji trebaju biti održani u nedjelju 20. rujna, lideri dviju najjačih političkih stranaka Alexis Tsipras i Vangelis Meimarakis odbacili su mogućnost stvaranja velike koalicije.

U posljednjoj televizijskoj debati, održanoj u ponedjeljak navečer, vođa ljevičarske Syrize Alexis Tsipras i lider konzervativne Nove demokracije Vangelis Meimarakis ustvrdili su da su razlike među njima prevelike te da nema nade za formiranje vlade koju bi činili predstavnici obje stranke.

Prema anketi koju je objavila grčka televizijska postaja ANT1 TV uoči debate, Syriza i Nova demokracija vode “mrtvu utrku” – obje stranke dobijaju po 31,6 posto glasova.

Zbog toga je veliko pitanje hoće li itko nakon izvanrednih izbora moći dogovoriti parlamentarnu većinu i sastaviti novu vladu.

Meimarakis: Donijeli ste katastrofu

“Ne mogu vas zamisliti kao premijera ili zamjenika premijera. Vi ste donijeli katastrofu i na izlaznim ste vratima”, poručio je Meimarakis čelniku Syrize, prenosi Hina.

Tsipras mu je odgovorio da Nova demokracija predstavlja stari politički sustav, koji je ogrezao u korupciji.

“Razlike između nas su tako velike da nema nikakvih mogućnosti za suradnju”, istaknuo je Tsipras.

Obojica se jedino slažu o tome da treba poštivati sporazum koji je postignut sa međunarodnim kreditorima, ali se razlikuju u pogledu načina ispunjavanja njihovih zahtjeva.

Na izborima u siječnju Syriza je pobijedila sa 36,3 posto glasova, i to zahvaljujući obećanju da će ukinuti omražene mjere štednje, te je formirala vladu.

Sporazum, pa ostavka

No, pregovori Tsiprasove vlade sa čelnicima eurozone i međunarodnim kreditorima ušli su u “slijepu ulicu”, stanje u Grčkoj se pogoršalo i državi je prijetio bankrot, a građani su u redovima čekali pred bankomatima da bi mogli podići ograničeni iznos eura.

Na kraju je Tsipras popustio i potpisao sporazum koji predviđa teške reforme i daljnju štednju, u zamjenu za 86 milijardi eura pomoći Grčkoj.

Tom sporazumu usprotivio se značajan broj parlamentarnih zastupnika Syrize, ali je on u Parlamentu prihvaćen zahvaljujući podršci Nove demokracije.

Uvidjevši kako više nema podršku značajnog dijela Syrize, premijer Tsipras podnio je ostavku u kolovozu te su raspisani prijevremeni parlamentarni izbori za 20. rujna.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO