Trump: Amerika je izbjeglička deponija

Pitanje imigracije je glavna tačka Trumpove kampanje (AP)

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump obrušio se ponovno na ilegalne imigrante i rekao da su Sjedinjene Američke Države “deponija za ostatak svijeta”.

Uprkos pozivima republikanaca da ublaži retoriku po tom osjetljivom pitanju, Trump je u ponedjeljak rekao da su među imigrantima koji ilegalno žive u SAD-u pripadnici bandi, za šta je dobio ovacije na skupu u Dallasu, koji je privukao gotovo 15.000 ljudi, javio je AP.

“Vi, ljudi, patite. Ja sam u New Yorku, a i oni su u New Yorku. Oni se nalaze na svakom mjestu. Odvratno je to što se dešava u našoj zemlji”, rekao je Trump na mitingu u okviru svoje predizborne kampanje, prenosi Tanjug.

Pitanje imigracije je glavna tačka Trumpove kampanje, pokrenute kada je u junu najavio svoju kandidaturu i tom prilikom nazvao neke meksičke imigrante koji u SAD-u borave ilegalno “silovateljima i kriminalcima”.

Obama: To nije američki

Na njegov govor u Dallasu reagirao je američki predsjednik Barack Obama, koji nije direktno spomenuo ime Trumpa, ali je osudio izjave protiv imigranata upućene iz redova republikanaca.

“Sve te njihove antiimigrantske izjave u suprotnosti su s onim što smo mi i šta predstavljamo”, rekao je Obama na jednom skupu u Iowi, prenio je AFP.

“Samo ukoliko niste Indijanac, vaša porodica je odnekuda došla”, rekao je Obama.

“Međutim, kada čujem da neko govori o tome da su neka djeca drugačija od moje djece, ili da manje vrijede, da su manje vrijedna našeg poštovanja i brige, mislim da to nije američki. Ne vjerujem u to. Mislim da je to pogrešno”, kazao je Obama.

Trump je prošlog mjeseca naširoko objasnio svoju viziju osiguranja američkih granica, a kao jednu od mjera predložio je ukidanje Ustavom zagarantiranog prava na državljanstvo djeci ljudi koji u SAD-u žive ilegalno, prenijela je agencija AP.

“Oni moraju otići”, istakao je kontroverzni američki milijarder i dodao: “Ono što oni rade jeste da dobiju bebu. I onda, iznenada, beba je tu i nigdje ne ide.”

Djeca rođena u SAD-u čiji su roditelji migranti, čak i oni koji u SAD-u žive ilegalno, automatski dobijaju američko državljanstvo od kada je 1868. godine usvojen 14. amandman na Ustav.

‘Ili imate zemlju ili nemate’

Šanse za ukidanje tog amandmana o državljanstvu su male, budući da zahtijevaju glasove dvije trećine predstavnika u Kongresu i Predstavničkom domu, kao i podršku parlamenata tri četvrtine američkih saveznih država.

Republikanci u Kongresu od 2011. godine bezuspješno pokušavaju “progurati” prijedlog zakona o ukidanju tog amandmana.

“Oni su ovdje ilegalno”, rekao je Trump za djecu rođenu u SAD-u čiji su roditelji ilegalni migranti i dodao: “Ili imate zemlju ili nemate.”

Smatra se da gotovo 11 miliona ljudi, većinom Meksikanaca, živi i radi ilegalno u SAD-u.

Izvor: Agencije


Povezane

Želja da se ograniči pravo na državljanstvo je opasna i imigranta predstavlja kao parazitskog i grabežljivog ‘drugog’.

Mišljenje autora
Published On 25 Aug 2015

Kako je američki milijarder postao vodeći predsjednički kandidat republikanaca zahvaljujući trikovima svojstvenim evropskim političarima.

Published On 23 Aug 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO