Palestina očekuje stotine lidera na podizanju zastave

Generalna skupština UN-a je prošle sedmice velikom većinom glasova odobrila prijedlog o isticanju palestinske zastave (EPA)

Palestinski ambasador u Ujedinjenim narodima Riyad Mansour rekao je da očekuje da stotine lidera prisustvuje podizanju palestinske zastave ispred sjedišta UN-a krajem ovog mjeseca.

Generalna skupština UN-a je prošle sedmice velikom većinom glasova odobrila prijedlog o isticanju palestinske zastave, a samo se osam zemalja usprotivilo, podsjeća agencija AP.

Za rezoluciju je glasalo 119 zemalja, osam je bilo protiv, a 45 je bilo suzdržano.

Godišnje zasjedanje

Sjedinjene Države su bile protiv, dok je većina zemalja Evropske unije bila suzdržana.

Ambasador Mansour rekao je novinarima da će zastava biti podignuta 30. septembra, na dan kada će se palestinski predsjednik Mahmoud Abbas obratiti godišnjem zasjedanju svjetskih lidera u UN-u.

Prošlosedmičnim glasanjem također je odobreno podizanje zastave Vatikana, koji je, kao i Palestina, zemlja nečlanica UN-a.

Dva dodatna stuba su već postavljena, ali nije jasno da li će Vatikan istaći svoju zastavu. Rečeno je da to neće biti prije posjete pape Franje UN-u, 25. septembra.

Izrael je prije odluke UN-a zatražio da se odbaci palestinski pokušaj po kojem njihova zastava treba biti istaknuta u povodu predstojećeg skupa svjetskih vođa.

Izraelski ambasador u UN-u Ron Prosor, optužio je Palestince u pismima glavnom sekretaru Ban Ki-moonu i predsjedniku Opšte skupštine Samu Kutesi da pokušavaju na brzinu izmijeniti dugotrajnu tradiciju UN-a kako bi osvojili političke poene.

Vijeće sigurnosti

Palestina je dobila status posmatrača u UN-u na glasanju u Generalnoj skupštini 29. novembra 2012. godine.

Za punopravno članstvo potrebno joj je odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a.

Zvanično je Palestinu priznalo 135 zemalja (većinom azijskih, afričkih, latinoameričkih), uključujući Rusiju, i ona ulazi u sastav Arapske lige.

Izvor: Agencije


Povezane

Generalna skupština UN-a usvojila je većinom glasova rezoluciju kojom se dozvoljava isticanje zastava država posmatrača ispred sjedišta UN-a. Tako će se ispred sjedišta svjetske organizacije zavijoriti i zastava Palestine. Iako je više riječ o simboličkom značenju, Palestinci ovu odluku doživljavaju kao veliku pobjedu.

Published On 11 Sep 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO