S. Koreja zabrinjava nuklearne inspektore

Amano je pozvao članice da dodatno finansijski podrže rad Agencije (AFP)

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amano upozorava da su sjevernokorejske nuklearne aktivnosti i dalje zabrinjavajuće te ističe da Sjeverna Koreja treba sarađivati sa Agencijom i ispoštovati svoje obaveze, prenose agencije.

Danas je u Beču počelo 59. zasjedanje Generalne skupštine IAEA, a Amano je u uvodnom izlaganju istakao zabrinutost zbog nuklearnih aktivnosti u Sjevernoj Koreji te pozvao članice da dodatno finansijski podrže rad Agencije.

Osvrnuvši se i na postignuti sporazum o iranskom nuklearnom pitanju, Amano je najavio implementaciju dodatnog protokola koji predviđa da Iran dostavi dokaze da nema neprijavljenih aktivnosti u toj oblasti.

Ministar energetike Sjedinjenih Američkih Država Ernest Moniz je kazao da svijet korača ka cilju istrebljenja nuklearnog oružja, a da je sporazum između Irana i grupe 5+1 jedan od primjera dobrog kursa kretanja.

Naglasivši da je Iran sporazumom bezuvjetno garantirao da neće razvijati nuklearno oružje, Moniz je naveo kako će Teheran intenzivno sarađivati s Agencijom.

Pitanje Izraela

Prisutnima se obratio i direktor Ureda za atomsku energiju Irana Ali Ekber Salihi koji je kazao da njegova država ima pravo da u mirnodopske svrhe razvija nuklearni program i da je to pravo osvjedočeno i ranije navedenim julskim sporazumom sa grupom 5+1.

„Sporazum je došao kao plod intenzivnih pregovora i kontakata. Tako je okončana dugogodišnja kriza koja je bila nepotrebna i sada su otvorena vrata novim prilikama“, kazao je Salihi.

Naglašavajući ključnu važnost čišćenja od oružja za masovno uništenje na Bliskom istoku, Salihi je rekao kako Izrael nikada nije potpisao Sporazum o zabrani razvijanja nuklearnog oružja (NPT), te dodao da je upravo Izrael prijetnja sigurnosti u regiji.

Sastanku u Beču prisustvuje 500 ministara i delegata iz država članica IAEA-e. Zasjedanje će trajati do 18. septembra, a učesnici će raspravljati o radu Agencije, budžetu, kontroli i planovima ove organizacije.

Izvor: Agencije