Papa: Samostani-hoteli trebaju plaćati porez

'Platite porez ili su to nečisti polsovi', poručio je papa Franjo (Getty Images)

Papa Franjo predložio je u ponedjeljak kongregacijama, udrugama samostana, koje u Italiji drže hotele i restorane da plaćaju poreze kao i svi drugi, tokom osjetljive rasprave o povlasticama koje uživa Katolička crkva.

U razgovoru za portugalski katolički radio Renascenca, papa Franjo vratio se jednoj od svojih omiljenih tema i rekao da treba suzbiti iskušenje ‘Boga novca’, u koje često padaju vjerske kongregacije.

Papa je kritizirao samostane koji se bave hotelijerstvom, rekavši da i dalje koriste povlasticu oslobođenja plaćanja poreza koju imaju vjerske ustanove.

‘Nečisti poslovi’

“Neke kongregacije govore da će u praznom samostanu urediti hotel i tako moći primati goste i namiriti svoje potrebe. Ako to poduzmete, platite porez kao i svi ostali. Ili su to nečisti poslovi”, rekao je papa Franjo, koji je svoj pontifikat posvetio borbi protiv povlastica.

Crkva u Italiji počela je plaćati zemljišni porez na prodaje nekretnina koje donose zaradu, ali mnogi Italijani kritiziraju druge povlastice koje kongregacije i dalje uživaju.

Crkva je do sada izbjegavala plaćanje poreza, ako namjena zgrade nije bila isključivo komercijalna, primjerice kada je kapela bila izgrađena u hotelu.

Katolička crkva u Italiji upravlja brojnim nekretninama, što uključuje hiljade škola, univerziteta, privatnih klinika, domova za penzionere, hotela, restorana i sportskih centara.

Ukupno posjeduje najmanje 100.000 građevina vrijednih devet milijardi eura, prema procjenama.

Evropska komisija istraživala je nepravilnosti fiskalnih olakšica, posebno u hotelskom sektoru u Rimu, koji očekuje rezultate dolaska milion hodočasnika i turista povodom Svete godine koju će Papa  Franjo proglasiti u decembru.

Izvor: Agencije