VIDEO: Autom se zaletio u kurdske demonstrante u Bernu

Dvoje ljudi je poginulo, a 12 povrijeđeno kada se u grupu kurdskih demonstranata u švicarkom gradu Bernu zaletio automobil.

Kurdi su jučer u tom gradu održali protest tražeći nezavisnost, dok je nešto prije toga održan skup kojeg je oraganizovala „Unija turskih demokrata u Evropi“, protiv, kako su naveli, kurdskog „terorizma“, izvijestili su švicarski mediji.

Na tom skupu okupilo se stotinjak ljudi, nakon čega je približno 180 pristalica kurdske nezavisnosti ogranizovalo kontraprotest, na kojem je došlo do smrtonosnog incidenta.

Protest Kurda u Bernu Foto: EPA

Glasnogovornica policije potvrdila je da došlo do „incidenta“ i da je vozač priveden.

U četvrtak su se također sukobili Kurdi i Turci u Frankfurtu u Njemačkoj, kao i jučer u Hannoveru.

Porast nasilja u Turskoj, između PKK-a i turskih vlasti, uništio je mirovni proces koji je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan pokrenuo zajedno s pritvorenim vođom PKK-a Abdulahom Ocalanom krajem 2012. godine, kako bi se okončala pobuna i sukobi sa više od 40.000 poginulih.

Danas su u dva odvojena napada PKK-a na jugoistoku Turske poginula tri, a ranjeno šest policajaca.

Turske snage sigurnosti pokrenule su opsežnu operaciju protiv pripadnika PKK-a koji su izveli napad, a u potjeri učestvuju i helikopteri. Do sada su ubijena dvojica pobunjenika koji su učestvovali u napadu, prenose mediji u Turskoj.

Izvor: Agencije