Slovačka najavila veto na kvote za izbjeglice

Slovački premijer smatra da su kvote besmislica (EPA)

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da će se njegova Vlada na vanrednom sastanku u Briselu u ponedjeljak usprotiviti planovima Evropske unije o obaveznim kvotama za preraspodjelu izbjeglica među državama članicama Unije, javlja Tanjug.

“Ako kvote budu odobrene, zauzet ćemo jasan stav. Učinit ćemo sve da bismo Evropu uvjerili da su kvote besmislica”, rekao je Fico u televizijskom obraćanju.

Mandat za veto

Ministar unutrašnjih poslova Slovačke Robert Kalinak ranije je najavio da će njegova zemlja na sastanku staviti veto na bilo kakvu odluku o obaveznim kvotama za preraspodjelu izbjeglica među državama članicama Evropske unije.

“Imam mandat Vlade i Parlamenta da stavim veto na bilo kakva pitanja koja se tiču kvota, jer ona nemaju nikakvog smisla. Ona su direktno usmjerena protiv izbjeglica i ne rješavaju krizu ni na koji način”, rekao je Kalinak u televizijskom intervjuu.

Ministri unutrašnjih poslova i pravde 28 država članica EU-a sastat će se u ponedjeljak na vanrednom sastanku u Briselu, na kojem će razmotriti prijedloge za preraspodjelu izbjeglica koje je predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker iznio prošle sedmice.

Izvor: Agencije