Protesti nakon tragedije u Indiji

Stanovnici centralne indijske države Madhya Pradesh protestirali su protiv lokalnih vlasti, zahtijevajući stroge mjere protiv odgovornih za eksploziju u kojoj je jučer poginulo najmanje 89 ljudi.

Istovremeno, iz policije navode da tragaju za osumnjičenim za ovu tragediju.

Mještani optužuju vlast da pokušava sakriti tačan broj poginulih. Tvrde da ni sat vremena nakon eksplozije niko nije došao na mjesto nesreće.

“Oskrnavljena tijela zakopana su ispod ruševina, a vlasti koriste mašine za uklanjanje ruševina. Ne žele otkriti da je poginulo više od 200 ljudi“, tvrdi jedan očevidac.

Demonstrantima se obratio premijer ove indijske države. Najavio je sudsku istragu o cijelom slučaju.

„Sudija višeg suda će istražiti slučaj i kazniti krivce. Nećemo biti mirni dok slučaj ne bude završen. Istraga će se prvenstveno fokusirati na to da krivci budu kažnjeni“, rekao je Shivraj Singh Chouhan.

Dozvola za posjedovanje eksploziva

Iz policije su ranije naveli da tragaju za osobom koja je odgovorna za tragediju. Kažu da je imao dozvolu za posjedovanje eksploziva, ali da ga je nezakonito držao blizu restorana u gusto naseljenom dijelu grada.

“Prekršio je Zakon o eksplozivima i indijski Kazneni zakon. Sva njegova imovina je zapečaćena, uključujući i njegovu kuću i skladišta“, kazao je Abdul Rasheed Khan, policijski službenik.

U međuvremenu, uhapšen je jedan od njegovih saučesnika, tvrde u policiji. 

Lokalni mediji navode da su se mještani ranije žalili na skladištenje eksploziva, ali da vlasti nisu reagovale.

Jučerašnja nesreća jedna je od najsmrtonosnijih u Indiji u posljednjih nekoliko godina.

Izvor: Al Jazeera