PKK izveo dva napada u Turskoj

Pripadnici PKK-a su raketnim projektilom gađali policiju koja je mašinama postavljala punkt na cesti (Anadolija)

U dva odvojena napada pripadnika Radničke partije Kurdistana (PKK) na jugoistoku Turske poginula su tri, a ranjeno šest policajaca, javlja Anadolija.

PKK je jutros u 5:30 sati po lokalnom vremenu izvelo bombaški napad na policijsku patrolu na cesti Sirnak-Uludere, a potom i otvorio vatru na policajce.

Policija je odgovorila vatrom, a u napadu su ubijena dva, a ranjeno pet policajca.

Turske snage sigurnosti pokrenule su opsežnu operaciju protiv pripadnika PKK-a koji su izveli napad, a u potjeri učestvuju i helikopteri. Do sada su ubijena dvojica pobunjenika koji su učestvovali u napadu.

Porast nasilja

Uporedo s tim, jedan policajac je ubijen, a jedan ranjen u napadu raketnim projektilom na policijsku patrolu u mjestu Silvan u provinciji Diyarbakir.

Pripadnici PKK-a su raketnim projektilom gađali policiju koja je mašinama postavljala punkt na cesti. Turske snage sigurnosti su pokrenule operaciju hvatanja napadača.

Porast nasilja uništio je mirovni proces koji je predsjednik urske Recep Tayyip Erdogan pokrenuo zajedno s pritvorenim vođom PKK-a Abdulahom Ocalanom krajem 2012. godine, kako bi se okončala pobuna i sukobi s više od 40.000 poginulih.

PKK, koji se smatra terorističkom organizacijom u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, vodi trodecenijsku pobunu protiv Turske vlade.

Izvor: Agencije