Njemačka zaustavila vozove s izbjeglicama

Direktor njemačke željezničke kompanije rekao je svom austrijskom kolegi da Njemačka obustavlja željeznički saobraćaj iz Austrije, saopćila je danas glasnogovornica austrijske željezničke kompanije OEBB, javlja Tanjug.

Situacija u drugom pravcu, od Njemačke ka Austriji, za sada je nejasna, navela je glasnogovornica, dodajući da je suspenzija trenutno na snazi.

Njemački mediji javljaju da Vlada ove zemlje pojačava mjere kontrole na granici sa Austrijom zbog aktuelnog vala izbjeglica sa Bliskog istoka, javlja Anadolija.

“Njemačka privremeno ponovo uvodi kontrole duž unutrašnjih granica (Evropske unije). Fokus će u početku biti na granici sa Austrijom”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nemačke Thomas de Maiziere, piše Srna.

“CIlj ovih mjera je da se ograniči trenutni priliv u Njemačku i povratak standardnim procedurama kada ljudi ulaze u zemlju”, kazao je Maiziere i dodao da je to također hitno neophodno iz sigurnosnih razloga.

Potez Njemačke u suprotnosti je sa principima Šengenske zone, koja dopušta slobodu kretanja između mnogih evropskih država.

Ipak, ovaj sporazum dozvoljava privremenu suspenziju.

Osim toga, Berlin više neće dozvoljavati izbjeglicama da izaberu koja evropska država će ih primiti, istakao je Maiziere.

Tražioci azila moraju shvatiti da “ne mogu birati države u kojima traže zaštitu”, naveo je on.

Prema pravilima EU-a, prva zemlja ulaska obavezna je da rješava zahtjev tražioca azila, ali je Njemačka ranije u praksi odbacivala ovo pravilo u slučaju izbjeglica iz Sirije.

Evropska neefikasnost

Zamjenik šefa njemačke Vlade Sigmar Gabriel izjavio je da je jučer na njemačko-austrijsku granicu stiglo dodatnih 13.000 njemačkih policajaca i dodao da je Njemačka dostigla limit za prijem izbjeglica.

Njemački eksperti tvrde da bi ove godine u Njemačku moglo doći blizu 800.000 izbjeglica, prenosi Anadolija.

Zamjenik šefa Vlade i ministar ekonomije Gabriel je za list Der Tagesspiegel kazao da je, suočena sa evropskom neefikasnošću u rješavanju izbjegličke krize, Njemačka dostigla limit broja izbjeglica koje može primiti. Dodao je da nije problematičan samo veliki broj izbjeglica koje pristižu, već i frekvencija kojom dolaze.

Njemačka je dosad primila najveći dio izbjeglica koje stižu u Evropu, a u planu je da ih ove godine prihvati 450.000.

Orban pozdravio odluku Njemačke

Mađarski premijer Viktor Orban je pozdravio “nužnu” odluku Njemačke da ponovo uvede kontrole na granicama nakon masovnog priljeva izbjeglica, u izjavi za njemački dnevni list Bild, prenosi Hina.

“Potpuno razumijem odluku Njemačke i izražavam našu punu solidarnost”, rekao je Orban.

Ta odluka je “bila nužna za obranu vrijednosti Njemačke i Evrope”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije