Češka i Njemačka pojačavaju kontrole na granici, Austrija protiv

Mađarski premijer Viktor Orban pozdravio je "nužnu" odluku Njemačke da ponovno uvede kontrole na granicama (EPA)

Češka je najavila da će pojačati kontrole na svojoj granici s Austrijom nakon njemačke odluke ponovnog uvođenja granične kontrole zbog priliva izbjeglica koju je podržala Mađarska, ali ne i Austrija. 

Sljedeće etape će biti određene prema broju izbjeglica koje se kreću prema Češkoj, rekao je češki ministar unutrašnjih poslova Milan Chovanec na državnoj televiziji.

Glasnogovornica Ministarstva rekla je za agenciju France presse da je ta odluka povezana s odlukom Njemačke da ponovno uvede kontrole na svojim granicama.

Češka je tranzitna zemlja za izbjeglice koje putuju prema bogatijim zemljama Evropske unije poput Njemačke i samo nekoliko desetaka izbjeglica je zatražilo azil u toj zemlji.

Poput Mađarske, Slovačke i Poljske, Češka se oštro protivi sistemu kvota koji je predložila Evropska komisija.

Češki premijer Bohuslav Sobotka ocijenio je u nedjelju da taj sistem “neće funkcionirati” jer izbjeglice ne žele ostati u najsiromašnijim zemljama Evropske unije.

Odluka Njemačke

Njemačka je u nedjelju objavila da uvodi privremene kontrole na granici, dok se ta država bori sa pritiskom rekordnog priliva izbjeglica.

“Njemačka privremeno ponovno uvodi kontrole duž unutrašnjih granica (Evropske unije). Fokus će u početku biti na granici sa Austrijom”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere.

“CIlj ovih mjera je ograničenje trenutnog priliva u Njemačku i povratak standardnim procedurama kada ljudi ulaze u zemlju. To je, također, hitno neophodno iz sigurnosnih razloga”, kazao je.

Potez Njemačke u suprotnosti je sa principima Šengenske zone, koja dopušta slobodu kretanja između mnogih evropskih država. Ipak, ovaj sporazum dozvoljava privremenu suspenziju.

Osim toga, Berlin više neće dozvoljavati izbjeglicama da izaberu koja evropska država će ih primiti, istakao je Maiziere.

Željeznički saobraćaj između Njemačke i Austrije suspendovan je u nedjelju. 

Podrška Orbana i EK-a

Evropska komisija je nakon toga saopćila da Njemačka ima legalno opravdanje za ponovno uvođenje granične kontrole, naročito prema Austriji.

“Privremeno ponovno uvođenje granične kontrole među državama članicama je izuzetna mogućnost eksplicitno predviđena za krizne situacije Šengenskim graničnim kodeksom i regulisana njime”, saopćio je EK.

S druge strane, austrijski kancelar Werner Faymann, nakon održane vanredne sjednice vladine radne grupe za pitanje izbjeglica, rekao je da Austrija neće uvesti dodatne kontrole.

On je ukazao na to da se ne može procijeniti kako će se kontrole Njemačke odraziti na stanje u Austriji.

Mađarski premijer Viktor Orban u izjavi za njemački dnevni list Bild pozdravio je “nužnu” odluku Njemačke da ponovno uvede kontrole na granicama nakon masovnog priliva izbjeglica, prenosi Hina.

“Potpuno razumijem odluku Njemačke i izražavam našu punu solidarnost”, rekao je Orban.

Izvor: Agencije