Posljedni bilans: 107 poginulih u Meki

Broj poginulih u padu krana na Veliku džamiju u Meki, najveću džamiju na svijetu, dosegao je 107, objavile su u subotu saudijske vlasti, dodajući da je u nesreći povrijeđeno najmanje 238 ljudi.

“Svi povrijeđeni prebačeni su u bolnice … nema više stradalih na mjestu nesreće”, rekao je direktor uprave za civilnu odbranu general Suleiman al-Amr.

Dodao je da su zbog obilnih padavina podrovani temelji golemom krana, koji se uslijed snažnog vjetra srušio na džamiju.

Guverner Meke Haled al-Faisal naredio je da se provede istraga o ovoj nesreći, prenio je AFP.

Kran je probio svod džamije i pao na okupljene, uglavnom vjernike koji su se pripremali za hadž, godišnje muslimansko hodočašće u Meku koje se treba održati za dvije sedmice.

Građevinski radovi

Saudijske vlasti su prošle godine zbog sigurnosnih razloga ograničile broj ljudi koji mogu sudjelovati u hadžu dok traju radovi na obnovi Velike džamije.

Al Jazeerinom reporteru Hasanu Patelu svjedoci su kazali da je kran pao na treći sprat džamije oko 17:45 poslije podne.

“Deseci ambulantnih vozila stigli su na mjesto nesreće. Vlasti su zatvorile tu zonu”, javio je sinoć Patel, dodavši da se u cijelom tom dijelu izvode građevinski radovi.

Projekt za proširenje džamije pokrenuo je još 2011. godine preminuli kralj Abdulah bin Abdulaziz.

Cilj je da se kompleks proširi za još 400.000 metara kvadratnih. Poslije proširenja, u taj kompleks bi moglo da stane više do 2,2 miliona ljudi, dodaje AFP, prenosi Tanjug.

Izvor: Al Jazeera i agencije