Turski bombarderi ubili skoro 60 pripadnika PKK-a

Najmanje 60 pripadnika Radničke partije Kurdistana (PKK) poginulo je u napadima turskih zračnih snaga koje su tokom noći bombardirale njihove položaje u sjevernim dijelovima Iraka, javlja Anadolija.

Eskadrila od 21 turskog aviona, koju su činili tipovi borbenih aviona F-16 i F-4 2020 bombardirali su 64 položaja PKK-a u sjevernim dijelovima Iraka, ponajviše u Kandilu, Hakkurku, Avasinu, Metini, Basyanu, Gari i Zapu. Napadi su počeli kasno sinoć, a okončani ujutro u pola šest. Neutralizirano je i skladište municije u Gari, koje je jedno od najvećih u regiji.

Borbeni avioni lansirali su 80 raketa opremljenih sistemom za navođenje, a prema prvim informacijama u napadima je smrtno stradao 60 pripadnika PKK-a.

Sigurnosni izvori su javili da su se snažne eksplozije mogle čuti gotovo dva sata nakon što je skladište municije bombardirano.

Blokiran put delegaciji HDP

Turske snage sigurnosti spriječile su delegaciju kurdske stranke HDP da uđe u grad Cizre.

U tom većinski kurdskom gradu na jugoistoku države vojska je uvela policijski sat.

Od prošle sedmice, kada je turska vojska pokrenula operacije, poginulo je 30 ljudi.

Yilmaz: Zajednička borba protiv terorizma

Ranije u petak, zamjenik premijera Republike Turske Cevdet Yilmaz izjavio je u Ankari kako će građani te zemlje nastaviti zajedničku borbu protiv terorizma, a najavljene investicije neće biti ugrožene.

Yilmaz je poručio da “zajednički i rame uz rame svi građani trebaju osuditi terorizam i nikako pod izgovorom borbe protiv tog zla ne smije doći do provokacija ili nanošenja štete Kurdima, građanima Turske kojima teroristička organizacija PKK jednako šteti kao i svima drugima“, prenosi Anadolija.

Govoreći o napadima na istoku i jugoistoku Turske intenziviranim početkom prošle sedmice, u kojima su poginuli deseci vojnika, policajaca i civila, Yilmaz je kazao da je nasjedanje na provokacije ili usmjeravanje oštrih reakcija prema Kurdima od koristi samo Radničkoj partiji Kurdistana (PKK).

“Sve napore ulažemo u intervencije bez nanošenja štete civilima. Civilno stanovništvo, nedužne građane ugrožavaju teroristi PKK-a”, rekao je Yilmaz.

Komentarišući poteze prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP), koja je prvi put na izborima održanim 7. juna prešla izborni prag i ušla u parlament, Yilmaz je kazao kako je ta stranka pokazala slabu političku volju i odlučnost te da je na površinu isplivala volja zabranjene organizacije PKK.

Yilmaz je dodao da ne postoji problem između građana koji su glasali za HDP i bilo koga u Turskoj, nego je, smatra, suština problema u rukovodiocima HDP-a.

Zamjenik turskog premijera je dodao i kako investicije koje su u planu ili u fazi realizacije u Turskoj neće doći u pitanje zbog napada i intervencija snaga sigurnosti.

‘Zapaljen plamen unutrašnjeg razdora’

Napetosti na jugoistoku Turske, odnosno sukob između turske vojske i Radničke partije Kurdistana, prijete da se pretvore u sukob između turskih i kurdskih nacionalista širom ove zemlje.

Političari u Turskoj kažu da je zapaljen plamen unutrašnjeg razdora. Turski nacionalisti napadaju kurdske trgovine i druge objekte u Antaliji.

Sjedišta kurdske Narodne demokratske stranke HDP, za koju neki tvrde da je politički bliska PKK-u, zapaljena su u 45 turskih pokrajina.

Napadi dolaze nakon eskalacije sukoba PKK-a i turskih snaga sigurnosti. Vlasti te zemlje održale su hitni sastanak čija je glavna tema bilo zaustavljanje napetosti.

Izvor: Agencije