Senat odobrio nuklearni sporazum sa Iranom

"Ovo glasanje je pobjeda za diplomatiju, za američku nacionalnu sigurnost i sigurnost svijeta", rekao je Obama (EPA)

Nastojanja republikanaca u Senatu Sjedinjenih Američkih Država da se odbaci sporazum s Iranom spriječile su demokrate, a predsjednik SAD-a Barack Obama je tako postigao svoju možda i najveću pobjedu u vanjskoj politici u šest godina mandata.

U Senatu, koji ima 100 članova, protiv odluke o odbijanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu glasalo je 40 demokrata i dvoje nezavisnih senatora, što je samo jedan glas više od najmanjeg broja glasova potrebnog da se spriječi usvajanje prijedloga.

“Ovo glasanje je pobjeda za diplomatiju, za američku nacionalnu sigurnost i sigurnost svijeta”, ocijenio je Obama u izjavi nakon glasanja koje je nazvao “historijskim korakom naprijed”.

Republikanci, međutim, poručuju da borba nije gotova.

Mitch McConnell, čelnik republikanske većine u Senatu, odmah je preduzeo korake kako bi to pitanje Senat ponovno razmotrio u nadi da će neki senatori demokrate narednog puta drugačije glasati.

“Sljedeće sedmice ćemo ponovno razmotriti to pitanje i vidjeti žele li možda neki ljudi promijeniti mišljenje”, rekao je, ljutito se osvrćući na glasanje.

Rok do 17. septembra

Kongres SAD-a, prema zakonu koji je Obama potpisao u maju, ima na raspolaganju rok od 60 dana, koji ističe 17. septembra, da usvoji odluku kojom odbacuje međunarodni sporazum.

Ako se takva odluka usvoji i preživi najavljeni Obamin veto, ona bi predsjedniku SAD-a onemogućila da ukine mnoge američke sankcije Iranu, što je ključni element sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Nema, međutim, naznaka da će neki od senatora promijeniti mišljenje, a Harry Reid, vođa demokrata u Senatu, jasno je odgovorio da je s “tim pitanjem gotovo”.

Prijedlog republikanaca je odbačen uprkos intenzivnoj kampanji za odbacivanje sporazuma, na koju je utrošeno 40 miliona dolara, koje su većinom osigurale konzervativne proizraelske grupe.

Izvor:Agencije