Amerika se sjeća žrtava napada 11. septembra

Širom Sjedinjenih Američkih Država u petak se organiziraju ceremonije sjećanja na žrtve 11. septembra 2001. godine.

Američki predsjednik Barack Obama, nakon minute šutnje, prisjetio se blizu 3.000 žrtava napada, koji su imali globalne ekonomske, socijalne i vojne posljedice.

Komemoracija žrtvama organizirana je i u Afganistanu.

Komandant NATO snaga u Afganistanu John Campbell je u svom obraćanju tokom komemoracije žrtvama napada 11. septembra rekao je da je taj događaj promijenio tok historije.

Posljedice napada

“Prije 14 godina naš se svijet potpuno promijenio kada su teroristi napali američko tlo. U tom napadu poginulo je gotovo 3.000 ljudi, žena, djece, porijeklom iz 90 različitih zemalja, različitih kultura, mnogo različitih religija”, kazao je Campbell.

Jedanaestog septembra 2001. godine 19 pripadnika Al-Kaide su otela četiri putnička aviona.

Dva su udarila u nebodere Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku, treći u Pentagon, dok se četvrti srušio na prazno polje u Pensilvaniji.

Historičar iz Zagreba Ivo Banac, 14 godina od ovog napada, za Al Jazeeru govori o posljedicama tog napada na Sjedinjene Američke Države i svijet, rezultatima onoga što su Amerikanci poslije 11. septembra nazvali “borbom protiv terorizma” te intervencijama koje su je pokrenuli na Bliskom istoku i nekim afričkim zemljama.

 

Izvor: Al Jazeera