Liban prihvatio plan za rješenje krize

Kriza zbog smeća izazvala je velike javne proteste i pozive na ostavku Vlade (EPA)

Vlada Libana pristala je na plan za rješenje krize nastale zbog gomilanja smeća na ulicama Bejruta, čime je okončan nesporazum koji je izazvao val protesta.

Dugoročni plan, dogovoren na hitnom sastanku Vlade, koji je sazvao premijer Tammam Salam, daje općinama glavu ulogu u tretiranju smeća, uz pomoć i superviziju stručnjaka, javio je Reuters.

Također, određene su deponije u Akkaru i na području Masne, blizu granice sa Sirijom, navodi Tanjug.

“Smatramo da taj plan ispunjava uvjete. Vlada je u noći sa srijede na četvrtak pristala na put ekološkog rješenja, koji je održiv i siguran”, rekao je novinarima nakon sastanka ministar poljoprivrede Akram Shehayeb, koji je predvodio tim za nacrt plana.

Nije odmah bilo jasno zahtijeva li plan parlamentarno odobrenje i hoće li ga Libanci, koji su protestovali na ulicama, prihvatiti.

Veliki protesti

Kriza zbog smeća izazvala je velike javne proteste i pozive na ostavku Vlade.

Sastanak Vlade, koji je trajao nekoliko sati, uslijedio je ubrzo nakon “nacionalnog dijaloga” koji se nije okončao odlukom o tome kako da se prevaziđe zastoj.

Glasnogovornik je rekao da će se još jedan sastanak održati u roku jedne sedmice.

U srijedu su libanske sigurnosne snage zatvorile centralni Bejrut dok su se demonstranti mobilizovali da protestuju zbog neuspjeha Vlade, uključujući i krizu nastalu zbog gomilanja smeća u tom gradu.

Demonstrante su vojnici i ograde od bodljikave žice spriječili da priđu vladinim zgradama, dok su političari držali sastanke iza barikada.

Hiljade osoba koje su se posljednjih sedmica okupljale, nezavisno od glavnih stranaka, mahale su libanskim zastavama i nosile transparente, pozivajući na promjenu i osuđujući ono što smatraju korumpiranim političkim sistemom.

Izvor: Agencije


Povezane

70 osoba, većinom demonstranata, povrijeđeno je u najnovijim sukobima sa policijom u glavnom gradu Libana. Organizatori protesta se ograđuju od nasilnih pojedinaca i najavljuju otkazivanje novih.

Published On 24 Aug 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO