U Beču protest i podrška izbjeglicama

Protest je održan nekoliko dana nakon pronalaska kamiona sa 71 tijelom na jednoj austrijskoj autocesti (AP)

Oko 20.000 ljudi, prema procjenama policije, prosvjedovalo je u ponedjeljak navečer u Beču protiv postupanja s izbjeglicama, nekoliko dana nakon pronalaska kamiona sa 71 tijelom na jednoj austrijskoj autocesti.

Prosvjednici su se sastali na kolodvoru Westbanhof i hodali ulicom, dok je u katedrali Svetoga Stjepana služena misa za stradale, prenosi Hina.

“Dosta nam je smrti, patnje i progona”, rekao je bečki nadbiskup, kardinal Christoph Schoenborn, na misi kojoj su nazočile ključne osobe austrijske Vlade.

Mimohod i misa su se odvijali nakon što je iz Budimpešte na kolodvor Westbanhof stigao vlak sa stotinama izbjeglica koji su satima bili blokirani na austrijsko-mađarskoj granici.

Austrijski istražitelji ranije su priopćili da je više od 70 tijela izbjeglica nalazilo u kamionu koji je prošli tjedan pronađen na istoku Austrije.

Ugušili se u šleperu

Tri osobe uhićene su u Mađarskoj povodom ove nesreće, izvijestio je austrijski list Kronen Zeitung.

Mađarska policija priopćila je da je uhitila tri državljana Bugarske i jednog Afganistanca.

Izbjeglice su se vjerojatno ugušile u šleperu, a zatvorena prikolica je bila parkirana nedaleko od autoceste u području Neusiedl am See od sredine tjedna.

Austrija je na ruti izbjeglica koji u Europsku uniju ulaze preko srpsko-mađarske granice i bježeći u sve većem broju od sukoba u domovini pokušavaju se domoći Njemačke i skandinavskih zemalja.

Kroz tu zemlju gotovo svaki dan pronalaze izbjeglice.

Izvor: Agencije