Bugarska za migrante samo tranzitna zemlja

Bugarska je zemlja koja se nalazi na trasi migranata sa Bliskog istoka i sjeverne Afrike. Iako članica Evropske unije, ona je samo tranzitna zemlja za one koji bježe od rata.

Al Jazeerina ekipa srela je u centru Sofije porodice koje su iz Sirije, preko Turske, došle do Bugarske, gdje pokušavaju da pronađu način da nastave put. Stigli su ilegalno i spremni su da tako i nastave.

Mohamed je iz Halepa u Siriji. Za put od Istanbula do Sofije platio je 2.500 eura. Čeka status izbjeglice sa kojim može legalno da nastavi put. Ako ga ne dobije, kaže, platiće opet za ilegalan ulazak u zemlje Zapadne Evrope.

“Zbog rata su prekinuti svi putevi i komunikacija. Ne možemo ni otići na posao u grad. Nikako ne možemo napustiti selo i iz njega sići u grad. Zbog toga smo ugroženi. Sve to kontrolišu naoružane formacije i stražare kako ne bismo napuštali svoje mjesto”, žali se Mohamed.

U rukama krijumčara

Prema podacima UNHCR-a, u Bugarsku je u posljednje dvije godine došlo gotovo 25.000 ljudi, uglavnom iz Sirije.

“Ono što vidimo jeste da većina njih unajmljuje krijumčare i posredstvom njih ilegalano dolaze u Bugarsku. Osnovni razlog za to je što ne postoje zakonski načini i nema zakonitog puta – preko humanitarnog prijema, humanitarne vize – da oni uđu u Bugarsku, jer država ne primjenjuje takve vrste programa. Upravo zbog toga, ljudi koji su se našli u veoma teškom položaju, nemaju drugi izbor osim da svoj život daju u ruke krijumčara i rizikuju da težim putem stignu u zemlju”, objašnjava Boris Šeširkov, portparol UNHCR-a za Bugarsku.

Po dolasku, migranti pokušavaju da se snađu za prenoćište. Kroz jedan od hostela, koji se trenutno renovira, prošlo je puno migranata. Vlasnik kaže da je imao problema sa policijom zbog toga što im je izdavao sobe.

“Dolazili su zajedno sa ženama, djecom, gladni, prljavi i u jako lošem stanju. Ovdje su uspijevali da se malo saberu. Cilj im je oduvijek bio put ka Evropi, a ne ostanak u Bugarskoj. Cilj im je da odu u Njemačku, Italiju, tamo gdje su velike pare”, navodi Matej Dimitrov, vlasnik hostela.

Revne patrole bugarske policije

Do cilja, migrante čeka još prepreka. Prva je granica između Bugarske i Srbije.

“Bugarska granična policija ulaže maksimalne napore da se suprotstavi tom migracionom valu, svim raspoloživim sredstvima i resursima. Borimo se jako uspješno, što potvrđuje jako veliki broj zadržanih migranata”, ukazuje Ivajlo Ivanov, direktor regionalne direkcije Granične policije Dragoman.

Bugarska granična policija patrolira duž granice i migrante uglavnom zaustavlja u šumama pored graničnih prijelaza.

“Granicu između Srbije i Bugarske od početka ove godine ilegalno je pokušalo da pređe oko 5.600 migranata. Najveći broj njih u Srbiju je pokušao da uđe pored graničnog prelaza Kalotina”, javlja Al Jazeerin reporter Zoran Kosanović.

Bugarska, iako članica Evropske unije, migrantima nije interesantna. Najsiromašnija članica saveza za one koji bježe od rata i nasilja samo je tranzitna zemlja.

Izvor: Al Jazeera