Ubica iz Colorada izbjegao smrtnu kaznu

Konačnu presudu Holmesu donijet će sudac Carlos Samour (AP)

Porota u američkoj državi Colorado poštedjela je Jamesa Holmesa smrtne kazne za ubistvo 12 ljudi, na projekciji filma o Batmanu, 2012. godine.

Porota nije htjela preporučiti smrtnu kaznu za Holmesa, koji je ubio 12 ljudi, dok je 70 njih povrijeđeno u napadu u kinu u Aurori, na zapadu Sjedinjenih Američkih Država, što povlači za sobom kaznu doživotnog zatvora.

“Nismo bili jedinstveni u donošenju presude (…) očekujemo da će Sud izreći kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti puštanja na uvjetnu slobodu” Jamesa Holmesa (27), rekao je jedan od dvanaestero porotnika u Centennialu, u saveznoj državi Coloradu, gdje se pokolj dogodio.

Konačnu presudu donijet će sudac Carlos Samour između 24. i 26. augusta, prenosi Hina.

Holmes je teško naoružan ušao 20. jula 2012. u punu kinodvoranu tokom prikazivanja filma o Batmanu, “Povratak crnog viteza”.

Kako navode svjedoci, prije nego je počeo pucati iz poluautomatskog oružja, sačmarice i pištolja, ubacio je suzavac u dvoranu. Na glavi je imao kacigu i plinsku masku, a na sebi neprobojan prsluk. U dvorani je bilo 400 gledatelja, a među dvanaest žrtava bila je i šestogodišnja djevojčica.

Ubistvo s predumišljajem

Tri godine nkasnije, Holmes je proglašen krivim za ubistvo s predumišljajem koje je počinio “s krajnjom ravnodušnoću” za svaku od 12 žrtava. Također je optužen za pokušaj ubistva 70 osoba koje je ranio, zatim za držanje oružja i eksploziva.

Holmes je tada slušao čitanje optužnice ne pokazujući emocije. Njegov advokat Dan King tvrdio je da Holmes boluje od mentalne bolesti i da njegova porodica ima historiju šizofrenije. Uspoređivan je s likom zlog Jokera iz Batmana i pokolj je počinio odjeven kao taj lik.

Porota se složila sa tužiocima da je Holmes, iako mentalno bolestan, bio odgovoran za svoje postupke, ali nije bila jednoglasna, kada je u pitanju smrtna kazna.

Nepostignuta saglasnost je značila da će automatski dobiti kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti pomilovanja.

Izvor: Agencije