‘Sovjetski taliban’ proglašen krivim za terorizam

Hamidullin je prvi vojni zatvorenik iz Afganistana kojem se sudi na američkom saveznom sudu (AP)

Savezna porota u Richmondu, u američkoj državi Virginija, proglasila je krivim bivšeg oficira vojske Sovjetskog Saveza optuženog da je bio talibanski borac, saopćili su predstavnici suda.

Irek Hamidullin (55), tenkovski zapovjednik koji je prešao na islam, optužen je po 15 tačaka, između ostalog i za podržavanje terorista.

Hamidullinu se sudilo zbog organiziranja napada na stanicu afganistanske granične policije u provinciji Khost na istoku zemlje 2009. godine.

Hamidullin, koji je prvi vojni zatvorenik iz Afganistana kojem se sudi na američkom saveznom sudu, zarobljen je nakon napada te je bio zatvoren pet godina u zračnoj bazi Bagram, nakon čega je poslan u Sjedinjene Američke Države.

Dvanaestočlana porota je vijećala duže od osam sati.

Tužitelji su za Hamidullina kazali da je glavni organizator napada čiji cilj je bio da namami američke vojnike u zamku i da ih napadnu teškim oružjem, te da obore američke helikoptere.

Hamidullinov advokat je rekao da nema dovoljno dokaza da je Hamidullin, koji nije svjedočio tokom suđenja, planirao da ubije Amerikance.

Kazna će biti izrečena 6. novembra, a maksimalna kazna za krivična djela za koja je proglašen krivim je doživotni zatvor.

Napad na Amerikance

Hamidullin je optužen za izdavanje naredbi svojim snagama da postave mitraljeze i puške velikog kalibra, kako bi oborili američke helikoptere.

Porota je tokom sedam dana slušala svjedočenja te vidjela dokaze, među kojima snimke sa bojnog polja, na kojim se vide kako su afganistanski borci pokošeni teškom mitraljeskom vatrom iz američkih borbenih helikoptera.

Otprilike 30 afganistanskih boraca je ubijeno u napadu. Nijedan američki ili afganistanski vojnik nije ubijen, a na američke helikoptere nije otvorena vatra.

Zvaničnici tvrde da je Hamidullin jedini preživjeli iz tog napada te da je zadobio teške povrede na kuku i donjim ekstremitetima. On je dovezen u sudnicu u invalidskim kolicima.

Tužitelji tvrde da je Hamidullin planirao napad više mjeseci, za šta je dobio odobrenje od talibana i Mreže Haqqani, nakon čega je regrutirao borce i prikupio oružje.

Glavni spor na suđenju je bilo da li je Hamidullin pucao iz svog oružja na američke i afganistanske vojnike.

Trojica vojnika su svjedočila da su ga vidjela kako podiže pušku kako bi pucao, odnosno kako vatra izlazi iz cijevi njegovog oružja.

Ali, američki snajperista koji ga je pogodio je rekao da nije vidio da Hamidullin puca iz svoje puške.

Izvor: Agencije