Londonska džamija utočište za beskućnike

Džamija Finsbury Park je mjesto za molitvu i društveni centar (Reuters)

Džamija u Londonu je otvorila svoja vrata gradskim beskućnicima, a nevidljivim stanovnicima grada pruža tople obroke i psihološku pomoć jednom sedmično.

Otprilike 20 ljudi sa torbama i ruksacima se okupilo u džamiji Finsbury Park, na sjeveru britanske prijestolnice, gdje su ih dočekali socijalni radnici kako bi saslušali njihove brige i nade.

Mohammad Ali, zamjenik direktora džamije, kazao je da je projekt “dio nekoliko međureligijskih inicijativa kojim se nastoji pomoći okolnim zajednicama”.

On je kazao Al Jazeerinom Mohammadu Aminu da džamija nudi brojne aktivnosti kako za muslimane, tako i za nemuslimane, dodavši da “muslimani trebaju imati ulogu u socijalnoj integraciji”.

Džamija, koja se nalazi u četvrti Islington, pokušava da se riješi negativnog imidža izazvanog kontroverzama koje su proteklih godina bile vezane za tu instituciju.

Ime džamije je bilo povezano sa bivšim imamom Abu Hamzom al-Masrijem, kojeg je sud u New Yorku ranije ove godine osudio na doživotnu zatvorsku kaznu jer je proglašen krivim po optužnicama za terorizam.

On je proveo osam godina u zatvoru u Ujedinjenom kraljevstvu zbog poticanje na nasilje, prije nego što je izručen Sjedinjenim Američkim Državama 2012, kako bi mu se sudilo na osnovu optužnica za terorizam.

Brojni beskućnici

Džamija Finsbury Park je također bila povezana sa “bombašem sa cipelom” Richardom Reidom te sa bombašem samoubicom Germaineom Lindsayjem, jer su obojica navodno dolazila u tu džamiju.

Godine 2005. je novi menadžment odlučio da zgradu iskoristi i kao društveni centar i kao džamiju, u kojoj su se redovno održavali međureligijski sastanci na kojim se razgovaralo o pitanjima zdravlja, obrazovanja, zaposlenja i socijalne integracije.

Gotovo 2.000 vjernika u džamiji prisustvuje sedmičnoj molitvi petkom.

U njoj beskućnici nalaze socijalnu sigurnost koja im nedostaje na ulicama, kazala je Al Jazeeri volonterka Ishiya.

Ona je kazala da će organizatori pokušavati da osiguraju bolje i redovnije obroke kada budu imali dodatne resurse.

Prema podacima britanskih vlasti, u 2015. je podneseno gotovo 28.000 aplikacija beskućnika, od kojih je prihvaćeno otprilike 13.500.

Svake godine gotovo 185.000 punoljetnih osoba u Engleskoj prijave da su bili u nekom trenutku beskućnici, navodi humanitarna organizacija Crisis UK.

Izvor: Al Jazeera