Japan se prisjeća žrtava Nagasakija

Posljedice djelovanja bombe bačene na Nagasaki očigledne su desetljećima poslije eksplozije (EPA)

Prije 70 godina, američka avijacija bacila je atomsku bombu na japanski grad Nagasaki, pri čemu je poginulo 70.000 ljudi.

Posljedice djelovanja te bombe očigledne su desetljećima poslije eksplozije, kao što su masovna leukemija te brojne genetske i patološke promjene na novorođenima.

Preživjeli se i dalje živo sjećaju tog dana prije 70 godina.

“Sjećam se te nevjerovatno jake svjetlosti. Pomislio sam kako je neobično da sijevaju munje iz vedrog neba. No, svjetlost nas je zaslijepila! Nekoliko sekundi nakon toga užasan vjetar je otpuhao našu kuću”, priča Toru Mine, stanovnik Nagasakija.

“Nadam se da će svi shvatiti ozbiljnost poruke da zaista želimo da sve nuklearno oružje nestane s lica Zemlje”, dodaje Reiko Hada, njegova sugrađanka.

Bez izvinjenja Washingtona

Od završetka Drugog svjetskog rata, SAD je  bliski saveznik Japana, ali Washington se nikada nije službeno izvinio za bombardiranje Hirošime i Nagasakija.

Iako američke diplomate redovno prisustvuju komemoracijama u ta dva grada, nijedan američki predsjednik nikad ih nije zvanično posjetio.

Tim napadima ubrzana je kapitulacija Japana i završetak Drugog svjetskog rata.

Japan je i prije napada na Hirošimu nudio kapitulaciju, no uslijedila su dva napada koja su odnijela veliki broj života.

Zbog radijacije i teških bolesti koje su se zatim razvile, broj ljudi koji su umrli od posljedica dviju atomskih bombi je do sada dosegao brojku od 450.000, od kojih je 292.325 žrtava iz Hirošime, a 165.409 iz Nagasakija.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada