Grčka traži pomoć za zbrinjavanje migranata

Grčki premijer Alexis Tsipras rekao je danas da Grčka ne može samostalno riješiti problem hiljada migranata koji dolaze iz Sirije i Afganistana, i dodao da joj treba pomoć Evropske unije.

“Sada je vrijeme da Evropska unija pokaže da li je solidarna ili u njoj svako nastoji da zaštiti svoju granicu”, rekao je nakon što je o problemu priliva migranata razgovarao s ministrima, prenosi Tanjug.

Agencija UN za pomoć izbjeglicama (UNHCR) saopćila je ranije danas da Vlada Grčke treba preduzeti kontrolu i riješiti “totalni haos” na svojim otocima na koje su došle hiljade migranata.

Vincent Cochetel, direktor Komisije za Evropu, izjavio je nakon posjete grčkim otocima Lesbosu, Kosu i Chiosu da i članice EU-a moraju činiti više kako bi preuzele na sebe dio tereta koji nosi Grčka, gdje je samo u julu stiglo 50.000 ljudi.

Strah od politizacije

“Što se tiče vode, provođenja zdravstvenih mjera i raspodjele hrane, potpuno su nedostatni. Na većini otoka nema prihvatnih kapaciteta, ljudi spavaju na otvorenom. Dakle, na otocima vlada potpuni haos. Nakon nekoliko dana prevozi ih se u Atenu, gdje za njih nema ničega”, kazao je na konferenciji za štampu.

Grčke vlasti moraju “voditi i koordinirati odgovor”, rekao je Cochetel, dugogodišnji djelatnik UNHCR-a, dodavši da “još nije vidio sličnu situaciju”.

“Zabrinuti smo zbog ovakve situacije jer niko zapravo ne preuzima odgovornost za njeno rješavanje, zbog čega je humanitarnim radnicima veoma otežano učešće u tim naporima”, dodao je.

Cochetel je izrazio bojazan da bi se situacija u Grčkoj mogla “iskoristiti” u političke svrhe.

“Najvažnije je ne dozvoliti da se u Evropi dogode novi Calaisi”, upozorio je.

Mnogi migranti odlaze u tu francusku luku a barem deset ih je poginulo pokušavajući ući u Veliku Britaniju kroz željeznički tunel ispod La Manchea.

Izvor: Agencije