Poljska – od polazne do krajnje tačke migranata

Veliki broj migranata koji pokušavaju doći do Europske unije stiže u Italiju, Grčku i Španiju, a tek manji broj završi u centralnoeuropskim i baltičkim državama. Međutim, nakon nedavne odluke Europske unije, svaka zemlja članica primit će proporcionalan broj migranata.

Ukrajinac Ruslan i njegova kćerka, dane provode u azilantskom centru nedaleko od Varšave. Izbjegli su iz Donjecka zbog sukoba ukrajinske vojske i proruskih separatista. Strahuju da će, ukoliko ne dobiju izbjeglički status, biti deportirani.

„Veoma nam je lijepo ovdje. Hrana u ovom centru je dobra, a i osoblje je ljubazno prema nama. Prije ovoga bio sam u azilantskom centru u Švedskoj, ali nije bilo ni blizu lijepo kao ovdje“, kaže Ruslan.

Ovaj centar, dom je brojnim porodicama koje su prebjegle iz Ukrajine i sa Kavkaza, iz Varšave javlja novinar Al Jazeere, Harun Karčić.

„Ruslan je jedan od blizu 50 tražilaca azila koji se nalaze u ovom prihvatnom centru nedaleko od Varšave. On će ovdje ostati sve dok nadležne institucije ne odluče da li on ispunjava uslove za status izbjeglice. To nekada zna potrajati i do dvije godine“, dodaje on.

Ove godine, rekordan broj migranata stiže u EU, većina bježeći iz južne Azije i sjeverne Afrike zbog rata i loših uvjeta života.

Poljski vodoinstalater

Neki, poput Čečena, krimskih Tatara i Ukrajinaca, dolaze kopnenim putevima. Ali veliki broj koristi morske rute kako bi se domogli italijanske, grčke ili španske obale. To stvara veliki pritisak na te mediteranske države. Tek manji broj dolazi u zemlje poput Poljske.

„Ako pogledamo prethodnu godinu, 8.500 ljudi apliciralo je za izbjeglički status. Dobilo ga je samo 260 osoba. Ali moramo imati na umu da država dodjeljuje i druge vrste statusa za ugrožene osobe – poput ‘supsidijarnog statusa zaštite’ i takozvanog ‘statusa tolerirane osobe’. A takvih smo dodijelili blizu 400“, navodi Ewa Piechota iz državnog Ureda za strance.

Zato je EU donijela odluku da se broj azilanata proporcionalno podijeli prema zemljama članicama.

Poljska ih treba primiti blizu 2.000 do kraja godine što, kako kažu iz nevladinog sektora, izaziva negodovanje dijela poljskog društva, čak ponekad i ksenofobične napade.

„Narod Poljske ne zna mnogo o izbjeglicama. Ne mogu razlikovati izbjeglice od migranata. Smatraju da je to ista kategorija ljudi. Kada govore o osobama iz Sirije, Palestine ili Ruske Federacije – onda pričaju o ekonomskim pitanjima i optužuju izbjeglice da im oduzimaju poslove i mjesta u školskim institucijama. Jednostavno, Poljaci nisu svjesni humanitarnog problema tih ljudi“, ističe Wiktor Bak iz NVO Ocelanie.

Nakon ulaska Poljske u EU, veliki broj ekonomskih migranata iz te države stvorio je mit o tzv. „poljskom vodoinstalateru“ koji seli u Zapadnu Europu u potrazi za bolje plaćenim poslom. Sada se situacija mijenja i Poljska – od države porijekla migranata postaje njihova destinacija.

Izvor: Al Jazeera