VIDEO: Ukrajinski policajac preminuo nakon masovnih protesta

Jedan ukrajinski policajac je preminuo, nakon ranjavanja na protestima ispred ukrajinskog parlamenta.

Više od 100 demonstranata i više od 10 policajaca je povrijeđeno. Protesti su trajali dok je ukrajinski parlament u prvom čitanju usvajao ustavnu reformu koja daje više autonomije teritorijima na proruskom pobunjeničkom istoku.

Sjednica je popraćena protestima desnice. Više stotina članova stranke Sloboda protestovalo je ispred zgrade Parlamenta, dok je pokret Desni sektor blokirao saobraćaj.

Pojedini zastupnici su prije toga pokušali spriječiti glasanje ocijenivši ponuđeni dokument “protivukrajinskim” i “za Putina”.

“Ustav koji mi sada razmatramo u prvom čitanju u osnovi je pravi evropski, Ustav ujedinjene i suverene države, koja će biti izgrađena. Nikad u svom životu ne bih dopustio sebi da glasam za specijalni status bilo koga”, rekao je portparol ukrajinskog parlamenta Volodimir Grojsman.

Prijedlog daje veće ovlasti regionalnim i lokalnim vlastima, ali suprotno očekivanju proruskih pobunjenika, nije potvrđen status poluautonomije teritorija pod njihovom kontrolom.

Decentralizacija i specijalni status pobunjeničkih područja Donjecka i Luganska predviđeni su sporazumom iz Minska.

Sukob policije i demonstranta u Kijevu [Izvor: YouTube/#ТП або Так Повелося]

 

Dimnim bombama na policiju

Strane agencije su ranije javile kako je najmanje 50 pripadnika ukrajinske nacionalne garde povrijeđeno u eksploziji bombe ispred zgrade ukrajinske Vrhovne rade, tokom sukoba pripadnika policije i učesnika mitinga protiv unošenja izmjena u Ustav, navodeći kako je najmanje jedan policajac poginuo.

Četvorica policajaca su u veoma teškom stanju, rekao je savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko.

“Ručna bomba je bačena na pripadnike oružanih snaga koji su štitili Vrhovnu radu. Nekoliko pripadnika Nacionalne garde zadobilo je teške povrede i njihov život je u opasnosti”, dodao je on.

Lokalni mediji prenose da je pet do sedam osoba teže povrijeđeno, kao i da su povrijeđeni pripadnici Nacionalne garde i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova hospitalizirani.

Nacrt Ustava predviđa da se specifičnosti ostvarivanja lokalne uprave u određenim rejonima Donjecke i Luganske oblasti na istoku zemlje određuju posebnim zakonom.

Radio Sloboda izvještava da učesnici današnjeg protesta smatraju da će poslanici “legalizirati autonomiju okupiranih teritorija Donbasa, amnestirati teroriste i dati im potpunu vlast”.

Agencija UNN navela je ranije da je policija potisnula demonstrante od centralnog ulaza u Parlament ka obližnjem parku.

Nekoliko kordona

UNIAN prenosi da su demonstranti – među kojima su najaktivniji pristalice partije Sloboda – bacali na policiju dimne bombe, upotrebljavali drvene palice i suzavce.

Policija je napravila nekoliko kordona oko zgrade Parlamenta.

Učesnici akcije dočekali su usvajanje izmjena u Ustavu uzvicima “Sramota” i “Dole banda!”.

Poslanici su nešto prije toga u “prvom čitanju” usvojili prijedlog zakona o izmjenama koje se odnose na decentralizaciju, sa 265 glasova za.

Izvor: Al Jazeera i agencije