Optužbe protiv bivših zvaničnika SSSR-a

Litvanija, Letonija i Estonija postale su nezavisne 1991. godine (EPA)

Vlasti Litve optužile su 66 državljana Rusije, Bjelorusije i Ukrajine za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, zbog smrti 13 civila u sovjetskom napadu na litavski proneovisni pokret 1991. godine, priopćilo je litavsko tužiteljstvo.

Glavni tužitelj podignuo je optužnice protiv bivših dužnosnika sovjetske Komunističke partije, ministara obrane i unutarnjih poslova, kao i tajne policije KGB.

Tužiteljstvo je odbilo optužiti i bivšeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova, zbog nedostatka dokaza, prenio je Reuters.

Tužitelji su tražili da Gorbačova saslušaju kao svjedoka, ali Rusija je odbila osigurati zakonsku podršku, dodaje agencija.

Ubijeno 13 ljudi

Odluka da Gorbačov ne bude optužen razbjesnila je Vytautasa Landsbergisa, lidera proneovisnog pokreta tog vremena.

“Trebalo bi da idu u vrtić, u osnovnu školu i pročitaju knjige o onome što se događalo i svjedočenja očevidaca”, rekao je Landsbergis za agenciju Baltic News Service.

U napadu sovjetskih trupa na zgradu televizije u Vilniusu, početkom 1991. godine, poginulo je 13 ljudi, više od 1.000 je ozlijeđeno, a jedna osoba umrla je od srčanog udara.

Litva, Latvija i Estonija postale su neovisne kasnije 1991. godine, poslije raspada Sovjetskog Saveza i postale članice NATO-a i EU prije 11 godina.

Izvor: Agencije