Obama razmatra opcije zatvaranja Guantanama

Prijedlog ukidanja zatvora je prioritet predsjednika Baracka Obame (AP)

Američka administracija razmatra ”širok spektar” mjera za zatvaranje američkog vojnog zatvora Guantanamo, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

On je kazao da je najbolji način za konačno zatvaranje zatvora da se za to dobije odobrenje Kongresa, prenosi Reuters.

Bijela kuća je saopštila prošlog mjeseca da će uskoro Kongresu poslati prijedlog ukidanja zatvora, što je prioritet predsjednika Baracka Obame.

Upitan da li će Obama iskoristiti svoja izvršna ovlaštenja i zatvoriti Guantanamo ukoliko ga Kongres blokira, Earnest je rekao: “Predsjednik i njegov tim uvijek razmatraju širok spektar mjera. Ali, činjenica je da je najbolji način da se ovo uradi da članovi Kongresa iz obje stranke efikasno rade s administracijom”.

Republikanci protiv premještanja zatvorenika

Po zatvaranju Guantanama, neki zatvorenici bi bili premješteni u američke zatvore.

Republikanci se oštro protive takvim transferima.

Ranije ovog mjeseca, ministar odbrane Ash Carter je rekao da je američka vojna delegacija posjetila potencijalni zatvor u Kanzasu u koji bi bivši zatvorenici Guantanama bili premješteni te da će uskoro posjetiti i vojni zatvor u Charlestonu u Južnoj Karolini.

Guvernerka Južne Karoline, republikanka Nikki Haley, rekla je novinarima: “Nećemo dozvoliti da teroristi budu smješteni u Charlestonu”.

Izvor: Agencije