Novinari optuženi da su pripadnici ISIL-a

Jake Hanrahan je jedan od četiri čovjeka koja su uhapšena (Twitter)

Dva britanska novinara i irački fikser koji rade za televizijsku stanicu Vice News su optuženi u turskom gradu Diyabakiru da su pripadnici grupe Islamske države Irak i Levant.

Jake Hanrahan, Philip Pendlebury i Mohamed Ismail Rasoul su uhapšeni u četvrtak u Dyabakiru kada su snimali sukobe  između sigurnosnih snaga i mladih članova Radničke partije Kurdistana(PKK).

Njima trojici će biti suđeno zbog toga što su navodno članovi ISIL-a, a do tada će biti zadržani u zatvoru. Datum početka suđenja nije određen.

Vozač na slobodi

Tahir Elci, predsjednik Udruženja advokata Diyarbakira,  Al Jazeeri je rekao da je vozač, koji je također uhapšen u četvrtak, pušten na slobodu.

U saopštenju Vice Newsa se osuđuju pokušaji da se utiša njihove novinare. Advokat novinara kazao je organizaciji Amnesty International da je policija pretražila njihove hotelske sobe i njihovu opremu sa kojom su radili. Također su zaplijenjeni svi snimci i fotografije.

Iz Amnesty Internationala su kazali da je sasvim uredu da ti novinari pokrivaju tu važnu priču.

“Odluka da se novinarima sudi i da se stave u pritvor je pogrešna, dok su optužbe da su radili za ISIL bizarne“, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije