Nova tragedija izbjeglica kod Libije, deseci se utopili

Prošle sedmice je u potonuću broda s izbjeglicama kod Zuware poginulo 200 osoba (AP)

Najmanje 37 osoba izgubilo je u nedjelju život u potonuću broda sa izbjeglicama u blizini libijske obale, objavile su lokalne vlasti.

To je druga takva nesreća u svega nekoliko dana, nakon što je u četvrtak pretrpani brod s izbjeglicama, koji su iz Libije pokušali stići do Italije, potonuo u blizini libijskog grada Zuware, a život izgubilo najmanje 200 osoba.

Nakon potonuća broda, glasnogovornik Crvenog polumjeseca u Tripoliju izvijestio o sedam tijela izbjeglica pronađenih u blizini Khomsa, no ribari su kasnije otkrili još 30 tijela u okolici tog grada, stotinjak kilometara udaljenog od glavnog libijskog grada, prenosi Hina.

Tranzitna ruta

Libija je postala glavna tranzitna ruta za izbjeglice koji, uz pomoć krijumčara, pred sukobima i siromaštvom, brodovima bježe u Evropu.

Prema podacima UNHCR-a, broj izbjeglica i migranata koji preko Mediterana dolaze do Evrope ove je godine prešao brojku od 300.000, što je znatno više nego lani, kada ih je bilo registrirano 219.000.

Na tom je putu ove godine smrtno stradalo više od 2.500 ljudi, a u tu crnu bilansu nisu ubrojani novi stradali u posljednja dva 24 sata u Libiji.

Tokom 2014. godine na putu prema Evropi stradalo je ili nestalo oko 3.500 ljudi.

Izvor: Agencije