Najviša planina Sjeverne Amerike mijenja ime

Najviša planina Sjeverne Amerike – McKinley – trebalo bi uskoro da dobije novo ime.

Predsjednik SAD-a Barack Obama otputovao je na Aljasku kako bi ozvaničio ceremoniju promjene imena.

Novo će biti Denali – što znači visoka planina – na jeziku autohtonog stanovništva. Obamina posjeta stavlja akcenat na klimatske promjene

Ove sedmice, američki predsjednik Obama će posjetiti najznačajnije pejzaže na Aljasci i iz prve ruke vidjeti njihovo uništavanje uzrokovano klimatskim promjenama.

Vađenje nafte

Glečeri, permafrost i sante leda nestaju. Erozija obale tjera cijele zajednice na migraciju.

“Da neko prijeti da izbriše jedan američki grad, učinili bismo sve da to spriječimo. Klimatske promjene predstavljaju upravo takvu prijetnju”, kazao je Barack Obama, predsjednik SAD-a.

Ekolozi se slažu, ali snažno kritikuju Obaminu administraciju zbog odluke da se Royal Dutch Shellu dozvoli vađenje nafte u blizini obale Aljaske.

Naftnu platformu, koja je nedavno napustila grad Seattle, demonstranti, pojedini i kajacima, pokušali su usporiti. Njihova poruka je da predsjednik tvrdi jedno, a radi drugo.

“On ide na Aljasku govoriti o klimatskim promjenama, a upravo je dozvolio bušenje nafte na Arktiku. Naučnici su bili kristalno jasni kada su kazali da tih 100 milijardi barela mora ostati pod zemljom kako bi se zaustavile teške klimatske promjene”, tvrdi Elijah Zarlin iz organizacije Environmental Campaigner.

Ipak, naftna industrija je glavni pokretač ekonomije Aljaske i najveći poslodavac autohtonog stanovništva.

Osjetljiva industrija

Niske cijene nafte već ugrožavaju nove investicije, tako da će zvaničnici na svjetskoj konferenciji o klimatskim promjenama, predsjedniku Obami otvoreno reći da ne čini korake koji bi mogli nauditi osjetljivoj industriji.

“Mislim da trebamo naći zajedničko rješenje pomoću kojeg možemo postići održiv razvoj i pomoću kojeg bi se prirodni resursi iskorištavali na odgovoran način kako bi se zadovoljile ne samo naše, već svjetske potrebe za fosilnim gorivima. Svjesni smo da postoji ekološka cijena, zato moramo naći ravnotežu između naših potreba i prirode”, zaključio je Mark Toner iz američkog State Departmenta.

Za sada, ravnoteža ne postoji. To dokazuje i ova kolonija morskih lavova, koji inače ovo doba godine provode na ledenim santama loveći ribu. Život na plaži za njih je neodrživ.

Obamina administracija nada se da poziv za oštrijim mjerama u borbi protiv klimatskih promjena neće narušiti industriju od koje direktno zavisi ekonomija jedne cijele savezne američke države.

Izvor: Al Jazeera