EU: Pet miliona eura za izbjeglice u Calaisu

Nova sredstva predviđena su za uspostavu humanitarnog kampa za gotovo 1.500 izbjeglica (EPA)

Evropska komisija izdvojit će pet miliona eura pomoći Francuskoj kao pomoć izbjeglicama koje se nalaze u prihvatnom kampu u lučkom gradu Calaisu.

Francuski premijer i ministar unutrašnjih poslova, zajedno sa visokim zvaničnicima Evropske unije, posjetili su grad Calais, u kojem je smješten veliki broj izbjeglica koje se nadaju da će preći kanal La Manche i tako se domoći Velike Britanije.

Premijer Francuske istakao je da probleme sa velikim prilivom izbjeglica nije moguće riješiti, kako je rekao, bodljikavom žicom.

“Odgovornost svih nas je da se pobrinemo da se fundamentalno pravo na azil, koje je posebno vezano za Francusku, poštuje svugdje. Ne može se izbjeći bodljikavom žicom. Oni koji su proganjani u svojim državama, koji se suočavaju sa torturom i koji su potlačeni, moraju biti dobrodošli”, kazao je Manuel Valls, francuski premijer.

Ravnomjerni prijem

Valls smatra da se Evropske zemlje moraju dogovoriti o ravnomjernom prijemu onih koji imaju pravo na azil.

“Vođene su intenzivne debate, ali uspjeli smo se dogovoriti o okviru. Francuska i Njemačka to podržavaju. Previše zemalja odbija preuzeti dio koji njima pripada. To je protiv evropskog duha. Ne možemo to prihvatiti”, kategoričan je Valls.

Nova sredstva predviđena su za uspostavu humanitarnog kampa za gotovo 1.500 izbjeglica koje žive na području azilantskog centra.

“Jedino su zajednička rješenja efikasna i dugotrajna. Ukoliko ne uspijemo, otvorit ćemo vrata populizmu i ksenofobiji”, ističe Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Evropske komisije.

Za Britaniju i Francusku, grad Calais je središte izbjegličke krize. Hiljade osoba iz Sirije, Libije, Sudana i drugih zemalja sa Bliskog Istoka i Afrike, došlo je u taj lučki grad.

Ekonomski migranti bit će vraćeni, poručio je premijer Francuske.

Izvor: Al Jazeera