Diplomatski spor zbog mađarske ograde

U Mađarsku je ove godine stiglo gotovo 150.000 izbjeglica (AP)

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius saopćio je kako ograda koju Mađarska želi izgraditi na granici sa Srbijom kako bi spriječila ulazak izbjeglica, nije u skladu sa evropskim standardima, na što je Mađarska odgovorila pozivanjem diplomate Ambasade Francuske u Budimpešti u Ministarstvo vanjskih poslova Mađarske

Fabius je podsjetio da je Mađarska dio Evropske unije (EU) i da se mora ponašati u skladu sa standardima koje je ova zajednica odredila, prenosi Anadolija.

“Izgradnja zida i za životinje je neprihvatljiva” kazao je Fabius za francuski Europe 1.

Mađarska je odmah odgovorila na izjavu Fabiusa.

Stotine hiljada izbjeglica

Kako navodi mađarska novinska agencija MTI, mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto je ostao šokiran ovom izjavom Fabiusa i pozvao francuskog diplomatu u Budimpešti da danas dođe u Ministarstvo vanjskih poslova Mađarske.

Mađarska je saopćila  da će na granici sa Srbijom izgraditi zid dug 175 kilometara i visok četiri metra što je izazvalo oštre reakcije Evropske unije.

Mađarska, koja se nalazi u Schengen zoni, predstavlja most koji izbjeglice prelaze kako bi došli u zemlje EU-a.

U Mađarsku je ove godine stiglo gotovo 150.000 izbjeglica, od čega 50.000 samo u augustu. Izbjeglice u Mađarsku uglavnom ulaze preko Srbije.

Izvor: Al Jazeera