Saudijke prvi put kandidatkinje na izborima

Žene u Saudijskoj Arabiji prvi put u historiji ove zemlje mogu se registrovati kao kandidatkinje za općinske izbore koji će se održati u decembru.

Kralj Abdullah, koji je preminuo ove godine, 2011. obećao je ženama u kraljevstvu pravo da glasuju i da se kandiduju, rekavši: “Odbijamo da marginaliziramo žene u saudijskom društvu.”

Kako pišu lokalni mediji, blizu 200 žena do sada je pokazalo interes da se kandiduju za izbore. 

Sofana Dahlan, preduzetnica iz Jeddaha, rekla je za Al Jazeeru da podržava ovakve promjene, bez obzira na kritike lokalnih konzervativaca koji su protiv toga, i medija širom svijeta koji ne misle da je ta mjera dovoljna. 

“Mislim da je to jako značajno, ali trebat će vremena”, kazala je. 

“Ljudi obično odbacuju promjenu u početku, ali onda kada počnu vidjeti njene rezultate, počet će i prihvatati tu ideju.”

Žene i dalje ne mogu voziti

Ranije ovog mjeseca, saudijske žene registrovale su se za glasanje na izborima. 

Prema pisanju lista Saudi Gazette, trećina od 1.263 glasačka centra napravljena su odvojeno kako bi žene mogle glasati. 

U saopćenju poslanom Al Jazeeri, Amnesty International naveo je da je ovo samo dio onoga što treba da se uradi po pitanju spolne nejednakosti u zemlji. 

“Nemojmo zaboraviti da se saudijske žene neće moći same odvesti automobilom da glasaju, jer im je i dalje zabranjeno voziti”, ističe se. 

Također, dodaju da žene u Saudijskoj Arabiji još ne mogu putovati, raditi, studirati ili se udati bez dozvole muškog staratelja. 

Izvor: Al Jazeera