Nađeno najveće nalazište plina na Mediteranu

ENI ističe da bi otkriveno nalazište moglo zadovoljiti potrebe Egipta za plinom u idućih nekoliko decenija
ENI ističe da bi otkriveno nalazište moglo zadovoljiti potrebe Egipta za plinom u idućih nekoliko decenija

Velika italijanska energetska kompanija ENI saopćila je da je otkrila najveće nalazište zemnog plina na Mediteranu u egipatskim teritorijalnim vodama.

Nalazište bi moglo sadržavati 850 milijardi prostornih metara plina, što je jednako 5,5 milijardi barela nafte, u sektoru od sto četvornih kilometara, ocijenila je kompanija u saopćenju, dodajući da je riječ o “jednom od najvećih nalazišta plina u svijetu”.

Egipatsko ministarstvo za naftu potvrdilo je otkriće, dodajući da će istraživanje polja trajati četiri godine.

Izvršni direktor ENI-ja Claudio Descalzi “nedavno je posjetio Kairo kako bi egipatskog predsjednika Abdela Fataha al Sissija obavijestio o tom velikom uspjehu i razgovarao o otkriću s premijerom Ibrahimom Mahlabom”, navodi se u saopćenju kompanije.

Zalihe plina trajat će decenijama

“Ovo je najveće otkriće plina u historiji Egipta i na Sredozemnom moru”, ističe ENI, dodajući da bi ovo mogla biti “jedna od najvećih zaliha zemnog plina u svijetu”.

Plin je otkriven na dubini od 1.450 metara.

ENI ističe da bi ovo nalazište moglo zadovoljiti potrebe Egipta za plinom u idućih nekoliko decenija.

Italijanska energetska kompanija ima puna koncesijska prava za to područje i najveća je strana energetska firma u Africi.

Izvor: Agencije


Povezane

Eksplozija se dogodila u ponedjeljak nekih 30 km zapadno od grada El-Arish, u blizini izraelske granice, nekoliko sati prije nego što su u zemlji počeli prvi slobodni izbori.

28 Nov 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO