Vojska oslobodila 180 talaca Boko Harama

Pripadnici Boko Harama zapalili su mnoge kuće i optužili mještane sela Malari da su vojnicima govorili gdje se skrivaju pobunjenici (EPA)

Nigerijska vojska oslobodila je 180 zatočenika u opsežnoj akciji protiv oružane skupine Boko Haram, provedenoj u državi Borno, u srcu pobune.

Među oslobođenima je 101 dijete i 67 žena, priopćila je vojska, navodeći i zarobljavanje jednog od zapovjednika skupine Boko Haram u okolici grada Bame, 70 kilometara jugoistočno od Maidugurija, glavnog grada države Borno, prenosi Hina.

Istodobno je nigerijsko zrakoplovstvo sudjelovalo u odbijanju napada pobunjenika na selo u rezervatu prirode Sambisa, zapadno od grada Gwoze, na granici s Kamerunom, gdje je navodno sjedište Boko Harama.

Borci Boko Harama ubili 13 civila

Nigerijska vojska je priopćila je u petak da je i u sukobima na sjeveroistoku zemlje u srijedu i četvrtak oslobodila 71 djevojčicu i ženu iz zarobljeništva oružane skupine Boko Haram i ubila nekoliko njezinih pripadnika.

Najmanje 13 osoba ubijeno je u nedjelju u napadu boraca grupe Boko Haram na selo u nigerijskoj državi Borno.

Pozivajući se na izjave svjedoka, agencija AFP je prenijela da je u napadu ranjeno 27 ljudi, među kojima i žene i djeca.

Svjedoci navode da su pripadnici Boko Harama zapalili mnoge kuće i optužili mještane sela Malari da su vojnicima govorili gdje se skrivaju pobunjenici, prenosi Tanjug.

Malari je i prethodnih mjeseci bio meta napada.

Do sada 15.000 žrtava

U tom selu je prošlog mjeseca, za vrijeme ramazana, u samoubilačkom napadu u džamiji poginulo 12 osoba.

Skupina Boko Haram već šest godina nastoji osnovati državu sa šerijatskim zakonima na sjeveroistoku Nigerije.

Početkom ove godine utemeljena je i posebna multinacionalna skupina od 8.700 specijalaca iz Nigerije, Kameruna, Nigera, Čada i Benina za borbu protiv Boko Harama.

Samo u Nigeriji, u napadima Boko Harama od početka njihove pobune 2009. godine, poginulo je više od 15.000 ljudi.

Izvor: Agencije