Turska: U eksploziji povrijeđene 24 osobe

Eksplozija je pričinila veliku materijalnu štetu na okolnim zgradama, firmama i vozilima (Anadolija)

U napadu u Mardinu, na jugoistoku Turske, povrijeđene su 24 osobe među kojima se nalazi i deset pripadnika sigurnosnih snaga, javlja Anadolija.

Naime, eksplozivna naprava je bila postavljena na nadvožnjaku, a aktivirana je u trenutku kada je prolazio autobus koji je prevozio vojnike.

Eksplozija je pričinila veliku materijalnu štetu na okolnim zgradama, firmama i vozilima.

Turski borbeni avioni su također danas u sklopu koalicije na čelu sa SAD izveli prve zračne udare na položaje Islamske države Irak i Levant u Siriji, saopštile su danas turske vlasti.

Napad u Surucu

U saopštenju turskog Ministarstva vanjskih poslova se navodi da su avioni kasno sinoć duž sirijske granice počeli sa napadima na položaje ISIL-a za koje je procijenjeno da predstavljaju prijetnju po Tursku, prenijela je agencija AP.

“Borba protiv terorističke organizacije IS je prioritet za Tursku”, ističe se u saopštenju.

Nakon višemjesečnog oklijevanja, vlada u Ankari je prošlog mjeseca pristala da preuzme aktivniju ulogu u borbi protiv ISIL-a.

Turska se aktivnije uključila u borbu protiv ISIL-a nakon samoubilačkog napada u julu, u kojem su u pograničnom gradu Suruc poginule 33 osobe.

Izvor: Agencije


Povezane

Kurdska zajednica u Turskoj bijesna je nakon ISIL-ovog samoubilačkog napada u ponedjeljak u Suruču. Smatraju kako vlasti nisu učinile dovoljno da ih zaštite. Najviše su zabrinuti oni koji žive u području uz granicu sa Sirijom.

Published On 24 Jul 2015

Turski premjer navodi da je utvrđen identitiet osobe koja je počinila samoubilački napad na jugoistoku zemlje kada su poginule 32 osobe. Vlada navodi kako sumnja da iza ovoga stoji ISIL. Napad se dogodio u mjestu Suruč u blizini sirijske granice. Porodice žrtava danas sahranjuju stradale. A kako javlja naš reporter Mohammed Jamjoom, mnogi su ogorčeni […]

Published On 21 Jul 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO