Suniti traže zabranu filma o poslaniku Muhammedu

Glasnogovornik Ministarstva pravde Irana kaže da je sve troje u zatvoru i da čekaju suđenja, bez ulaska u detalje

Novi film o poslaniku Muhammedu mogao bi da obori rekord gledanosti u Iranu, u kome su najveći dio stanovnika šiiti, ali pojedine sunitske vjerske vođe u arapskom svijetu zahtijevaju da Teheren zabrani prikazivanje tog filma, prenosi Reuters.

Film Muhammed, izaslanik Boga (Mohammad, Messenger of God), koji je podržala država i režirao Majid Majidi, sa budžetom od 40 miliona dolara je najskuplji iranski film.

“Odlučio sam da snimim ovaj film kako bi se borio protiv novog talasa islamofobije na Zapadu. Zapadna interpretacija islama je puna nasilja i terorizma”, izjavio je Majidi za konzervativni iranski magazin Hezbollah line.

Tradicionalna pravila

Prvi dio planirane trilogije traje 171 minut i fokusira se na poslanikovo djetinjstvo, s tim da se njegovo lice ne prikazuje u skladu sa tradiconalnim pravilima islama.

Kamera prikazuje dječaka otpozadi ili samo njegovu sjenku, a ime dječaka koji glumi Muhammeda nije objavljeno.

Egipatski Al-Azhar, Institut sunitskog islama, nije zadovoljan preduzetim mjerama i pozvao je Iran da zabrani film.

“Šerijat zabranjuje prikazivanje poslanika. Nije dozvoljeno u islamu da neko (glumac) ima kontradiktorne uloge. Nekad ga vidimo kao mrtvog pijanog, nekad kao ženskaroša i onda on glumi poslanika. To nije dozvoljeno”, naglasio je dekan Islamskog teološkog fakulteta, Abdel Fattah Alawari.

Regionalni rivalitet između sunita u Saudijskoj Arabiji i šiita u Iranu je intenziviran zadnjih godina, ali još uvijek nije bilo zvaničnog komentara Saudijske Arabije povodom filma, piše agencija Reuters. 

“Većina tih reakcija su političke prirode. Siguran sam da ljudi iz Al-Azhara nisu ni pogledali film. Protiv njega su samo zato što predstavlja kulturni izvoz Irana”, rekao je Reutersu Sami Yusuf, jedan od najvećih muzičkih zvijezda islamskog svijeta, koji pjeva pjesmu za ovaj film.

On je dodao i da je sramota da su bila samo dva veća projekta koja opisuju život Muhammeda, nasuprot mnogima o životu Isusa Krista.

Film se trenutno prikazuje u 143 kina u Iranu, a predstavnici jednog od njih, ne želeći da budu imenovani, rekli su da je to trenutno najpopularniji film.

Izvor: Agencije