Schulz: Sredozemlje postaje masovna grobnica

Schulz je naglasio kako je potrebno prestati sa nehumanim postupanjem prema ljudima koji traže spas u Evropi (EPA)

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz je izjavio da se zbog prakse pojedinih evropskih zemalja da prihvate samo mali broj izbjeglica Sredozemno more pretvara u masovnu grobnicu, prenosi Anadolija.

Istakao je da zemlje u Evropi, koje se protive prijedlogu Evropske unije o zajedničkom planu za izbjeglice, moraju uraditi mnogo više kako bi se riješila kriza sa izbjeglicama.

Inače, posljednjih mjeseci povećan je priliv izbjeglica koje bježe od rata u Siriji i Afganistanu u Evropu.

“Vlade nekih država članica EU-a moraju konačno ukloniti blokade i okončati ovu nepoštenu igru”, rekao je Schulz za njemačke medije.

Nehumano postupanje

Na kraju je naglasio kako je potrebno prestati sa nehumanim postupanjem prema ljudima koji traže spas u Evropi.

“Ova izbjeglička kriza pokazuje šta se dešava kad Evropa nije dovoljno Evropa. Sredozemlje postaje masovna grobnica, na granicama se vide užasne scene, svi se međusobno optužuju, a oni kojima je pomoć najviše potrebna i koji traže našu zaštitu ostaju bez ikakve pomoći”, smatra Schulz.

Izbjeglice dolaze u Zapadni Balkan iz Grčke gdje, od početka juna, više od 1.000 ljudi pristiže u Evropu svaki dan.

Trećina onih koji su morskim putem do Italije ili Grčke ove godine došla je iz ratom razorene Sirije, slijede Libijci, kao i oni koji bježe od nasilja u Afganistanu i Eritreji koji čine 12 posto pridošlih.

Iza njih su izbjeglice iz Somalije, Nigerije, Iraka i Sudana, navodi se u saopštenju UNHCR-a.

Izvor: Agencije