Nastavak sukoba u Siriji nakon primirja

Prorežimske snage bore se od početka jula sa pobunjeničkim grupama kako bi se domogle Zabadanija (EPA)

Sukobi su nastavljeni u subotu između pobunjenika i režimskih snaga na tri ključne lokacije u Siriji nakon 48-satnog prekida vatre, objavila je nevladina organizacija Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Vojska i njeni saveznici, među kojima libanski Hezbollah (Islamski otpor), pristali su na primirje koje je stupilo na snagu u četvrtak u Zabadaniju, pobunjeničkom uporištu blizu Damaska, i šiitskim selima Fua i Karaja u pokrajini Idlib, u rukama režima Bashara al-Assada.

 “Prekid vatre je prekinut u Zabadaniju, Fui i Kafraji”, rekao je Rami Abdel Rahman, šef Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

Jedan je stanovnik Kafraje telefonski javio novinskoj agenciji France presse o više desetaka palih granata na grad od jutra.

Abdel Rahman je kazao da nema podatke o eventualnim žrtvama, a tvrdi da se sukobi vode i da traje bombardiranje u Zabadaniju.

“Opozicioni borci pucaju na Fuu i Kafraju”, zaključio je on.

Prorežimske snage bore se od početka jula sa pobunjeničkim grupama kako bi se domogle Zabadanija, posljednjeg uporišta pobunjenika blizu granice s Libanom.

Vijeće sigurnosti UN-a nedavno je izrazilo podršku mirovnom posredovanju u Siriji.

To je bio prvi put u posljednje dvije godine da je Vijeće sigurnosti saglasno u nekoj političkoj izjavi o Siriji.

Izvor: Agencije


Povezane

Prekid vatre u sirijskom gradu Zabadaniju u blizini Damaska, koji traje od srijede, produžen je do nedjelje.Dogovoren je između pobunjenika, sa jedne, i sirijske vojske i Hezbollaha, sa druge strane.Trenutno se vode pregovori o evakuaciji boraca i isporuci pomoći.

Published On 14 Aug 2015

U Siriji su nastavljene borbe širom zemlje. Snage režima su, zajedno sa kurdskim jedinica, protjerale pripadnike ISIL-a iz grada Hasaka, u istoimenoj pokrajini na sjeveroistoku zemlje.

Published On 02 Aug 2015

Barel-bomba iz helikoptera sirijske vojske ubila devet članova iste obitelji u Derai, ISIL protjeran iz Kobanija.

Published On 27 Jun 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO