Egipat: Novinari Al Jazeere osuđeni na tri godine zatvora

U ponovljenom procesu, trojicu novinara Al Jazeere Sud u Kairu osudio je na po tri godine zatvora.

Optuženi su za emitovanje lažnih informacija i umiješanost u terorističke aktivnosti. Trojica naših novinara, Mohamed Fahmy, Peter Greste i Baher Mohamed, i cijela Mreža Al Jazeera, kategorično odbacuju sve optužbe. 

Fahmy i Greste dobili su tri, a Mohamed tri i po godine, zbog navodne pomoći zabranjenoj Muslimanskoj braći, pokretu koji je proglašen nelegalnim u Egiptu nakon što je vojska svrgnula predsjednika Muhameda Mursija 2013. godine.

Prvo su proglašeni krivim 2014. godine, te su Greste i Fahmy dobili sedmogodišnju, a Mohamed desetogodišnju zatvorsku kaznu.

U januaru, apelacioni sud je naredio ponavljanje suđenja, kazavši kako je u prvobitnom procesu nedostajalo dokaza protiv trojice novinara koji su radili za kanal na engleskom jeziku medijske mreže iz Dohe.

Politička presuda

„Današnja presuda prkosi logici i zdravom razumu. Naše kolege će se sada morati vratiti u zatvor, a Peteru Gresteu je suđeno u odsustvu. Cijeli slučaj je politiziran i nije proveden u slobodnom i fer maniru“, kazao je Mostefa Souag, vršitelj dužnosti generalnog direktora mreže Al Jazeere.

„Ne postoje dokazi koji pokazuju da su naše kolege na bilo koji način lažirale vijesti ili pomogale ili poticale terorističke organizacije i ni u jednom momentu tokom dugog razvučenog ponovoljenog suđenja nijedna neosnovana optužba nije bilo dobro razmotrena”, dodao je.

“Iskreno, veoma sam uzrujan i bijesan, ali i zabrinut zbog svojih kolega, jer znam šta ih čeka u zatvoru i svjestan sam kakvi ih uslovi tamo čekaju. Poznajem njihove porodice i znam koliko im je ovo teško palo. Nismo uradili ono što nam se stavlja na teret. Nismo prekršili zakon, niti uradili bilo šta loše ili nemoralno. Jednostavno, nije mi jasno kako je sud mogao donijeti ovu presudu. Činjenica da sam sada osuđen, znači da me sada vode u krivičnoj evidenciji i stavili su me u isti koš sa osuđenim teroristima. Neću moći putovati u države sa kojima Egipat ima sporazum o izručivanju i samim tim neću moći raditi kao međunarodni dopisnik. Ali sve to nije ništa u usporedbi sa onim kroz šta prolaze moje kolege. Nastavit ćemo se boriti svim sredstvima  pravnim, političkim, diplomatskim. Sve ćemo uraditi da skinemo ljagu sa naših imena. S obzirom na to da nije bilo dokaza protiv nas, sve ukazuje da je riječ o politički motiviranoj presudi”, kazao je Greste, nakon što je čuo presudu. 

Novinari i Al Jazeere kategorično su odbacivali optužbe koje su izrečene tokom suđenja.

Greste je ranije deportiran u rodnu Australiju prema zakonu koji dozvoljava transfer stranaca kojima se sudi u njihove države, ali mu se i dalje sudi u odsustvu.

Fahmy i Mohamed na slobodi su nakon plaćene kaucije, a u pritvoru su proveli više od 400 dana.

Fahmy se odrekao svog egipatskog državljanstva, u nadi da će i on biti deportiran.

Trojica novinara dobijaju stalnu podršku vlada, medijskih organizacija i grupa za zaštitu ljudskih prava cijelog svijeta.

Izvor: Al Jazeera