SAD: Požari na 400.000 hektara teritorije

Američka javnost poziva Kongres da na saveznom nivou odobri veća sredstva za borbu protiv požara. Hiljade vatrogasaca bore se protiv više od 60 velikih požara na sjeverozapadu Sjedinjenih Američkih Država.

U saveznoj državi Washington u požarima je stradalo područje veličine Belgije.

Krajem juna američku saveznu državu Washington zahvatili su požari. Hiljade vatrogasaca bore se protiv stihije, koja je, u međuvremenu, u potpunosti izmakla kontroli. Pomoć im je došla čak sa Novog Zelanda i iz Australije.

“Hvala Bogu pa u Australiji nije sezona požara. Kod nas je sada tek jedan veći požar, pa smo mogli doći ovamo u pomoć”, kazao je Chris Arnold, koordinator australskih vatrogasaca.

Bore se protiv najvećeg požara u historiji države Washington. Stradalo je područje površine 400.000 hektara, a stihija se još ne smiruje.

“Širenju požara pogoduju velika suša, nepristupačan teren, vjetrovi i vremenske prilike”, tvrdi jedan čovjek.

Napušteni domovi

Požari su se proširili na nekoliko kilometara od kanadske granice. Stanovnici kanadske provincije Britanska Kolumbija u stanju su pripravnosti, jer snažni vjetrovi raznose iskre preko granice.

U američkoj saveznoj državi Washington stotine hiljada građana morale su napustiti domove.

“Veliki broj ljudi je evakuiran i sada su u skloništima širom regije”, istakao je Todd Magliocca, koordinator za krizne situacije.

U Washingtonu se održava kongresno saslušanje kako bi se razmotrili visoki troškovi borbe protiv požara. Jay Inslee, guverner te savezne države, poznate po prirodnim ljepotama, obilazi opožarena područja.

“Nadamo se da vjetar neće načiniti još veću štetu”, kazao je Inslee.

Okolnosti nisu išle naruku vatrogascima. Očekuje se dodatno pogoršanje situacije, zbog suše, snažnih vjetrova i visokih temperatura.

Izvor: Al Jazeera