Posljedice Katrine osjećaju se i danas

Prošlo je deset godina otkad je uragan Katrina razorio New Orleans i veliki dio priobalnog područja Meksičkog zaljeva. Američki predsjednik Barack Obama tim povodom posjetio je ovaj grad, u koji se, nakon uragana, mnogi nikad nisu vratili.

Ovo nije prvi posjet predsjednika SAD-a New Orleansu. I ranije je dolazio na obljetnicu uragana Katrina. No, za razliku od prijašnjih posjeta, ovaj put govorio je o sve većem siromaštvu u ovom gradu, posebice među Afroamerikancima.

“Naš posao ovdje nije gotov, ako znamo da 40 posto djece u ovom gradu živi u siromaštvu. To nije završen posao. Grad se nije u potpunosti oporavio”, poručio je Obama.

Neravnomjerno raspoređeno bogatstvo

Građani su dočekali predsjednika ispred novog centra, vrijednog 20 milijuna dolara. Obama je i dalje popularan u ovoj zajednici, ali mnogi se žale kako je obnova tekla neravnomjerno.

“Pomoć je trebala biti namijenjena lokalnom stanovništvu, ali to nije bio slučaj, jer većinu čine afroamerička populacija i siromašni”, kaže jedan stanovnik grada.

“Najam manje kuće je 900 dolara. Cijene su jednostavno previsoke”, dodaje jedna mještanka.

U ovoj četvrti još su vidljivi tragovi oluje koja je mnogima promijenila život.

“Ako se želite uvjeriti o kakvom je izazovu govorio predsjednik Obama, trebate prošetati nekom od ulica u kojoj je predsjednik držao govor i vidjeti prizore. Manje od polovice stanovništva ove četvrti vratilo se u grad. Neravnomjerno raspoređeno bogatstvo, manjak radnih mjesta i visoke najamnine spadaju među najveće izazove New Orleansa nakon uragana Katrina”, izvještava reporter Al Jazeere Andy Gallacher.

Obama: U dobrom smjeru

No, unatoč tim izazovima, ovaj grad je ostvario značajan napredak. Predsjednik je to priznao, istaknuvši kako ti napori nisu prošli neprimijećeno.

“Ovdje sam da vam kažem, da vam dam povratnu informaciju kako se, zahvaljujući vama, New Orleans kreće u dobrom smjeru. Sada sam uvjereniji nego ikada ranije da ćemo doći na pravi put. Vi ste moja inspiracija”, rekao je Obama.

Mnogi podupiru činjenicu što je predsjednik istaknuo problem siromaštva i rasne pripadnosti, ali to su problemi koji neće biti riješeni u bližoj budućnosti.

Izvor: Al Jazeera