Njemačka neće više deportirati izbjeglice iz Sirije

Zvanični Berlin se već duže vremena žali da Dublinsko pravilo koriste druge države-članice EU kako bi izbjegle da na svoj teritorij prime izbjeglice (AFP)

Izbjeglice iz Sirije ne moraju više bojati od deportacije ukoliko su zatražili azil u Njemačkoj, jer je njemački Savezni ured za migracije i izbjeglice odlučio da se u slučaju sirijskih izbjeglica prestanu primjenjivati odredbe tzv. Dublinskog pravila.

Ova odluka je donesena u vrijeme kada hiljade izbjeglica sa Bliskog istoka i Afrike pokušavaju doći do bogatijih članica Europske unije preko Mediterana i Balkana.

„Od sada sirijiske izbjeglice neće više biti vraćane u svoju zemlju“, kazao je glasnogovornik Saveznog ureda za migracije i izbjeglice, prenose njemački mediji.

Ovo je urađeno zbog humanitarne krize, ali i želje da se procesi obrađivanja zahtjeva za azil ubrzaju. Odredbe Dublinskog pravila predviđaju da tražioci azila moraju uputiti zahtjev za azil državi članici Europske unije u koju su prvo ušli.

Zvanični Berlin se već duže vremena žali da Dublinsko pravilo koriste druge države-članice EU kako bi izbjegle da na svoj teritorij prime izbjeglice i zalagao se za njegovu obustavu.

Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande, nakon sastanka ove sedmice, pozvali su na stvaranje liste EU o „sigurnim državama“ kako bi se razdvojile izbjeglice od ekonomskih migranata. Dvoje lidera su također zatražili da se novi centri Europske unije za registraciju izbjeglica, planirani za gradnju u Italiji i Grčkoj u koje stiže najveći broj izbjeglica po prelasku Mediterana, izgrade do kraja godine.

Novi napad na azilante

Oni su govorili nakon nasilnih demonstracija pripadnika ekstremne desnice protiv uspostave jednog prihvatilišta za izbjeglice u Njemačkoj kada je više od 30 policajaca povrijeđeno.

Skoro svakodnevna pojava u posljednje vrijeme su napadi na skloništa za izbjeglice i azilantske centre, a posljednji se desio sinoć u mjestu Salchemendorf u Donjoj Saksoniji kada su nepoznate osobe bacile Molotovljev koktel na zgradu jednog azilantskog doma gdje je već živjela jedna Somalijka i njenih troje djece, javljaju njemački mediji.

„Polazimo od toga da je u pozadini ovog događaja mržnja prema strancima“, rekao je jedan glasnogovornik policije, prenose mediji.

Majka i njena djeca nisu povrijeđeni, jer su se u momentu napada nalazili u jednoj sporednoj prostoriji, a policija, kako se navodi, istražuje slučaj.

Samo u jednoj sedmici u augustu požari su izbili u šest azilantskih domova, prenose njemački mediji koji pišu i da veliki broj napadača nije, međutim, povezan sa desnicom.

Izvor: Agencije