ISIL preuzeo odgovornost za pogibiju iračkih komandanata

Najmanje 10 osoba je povrijeđeno u eksploziji sjeverno od Ramadija (Reuters)

Pripadnici skupine “Islamska država Irak i Levant (ISIL) preuzeli su odgovornost za današnji samoubilački napad sjeverno od Ramadija, kada su poginula dva iračka generala, javila je Srna.

“U napadu je učestvovalo četvero bombaša samoubica i dvojica napadača, a meta napada bilo je sjedište komande sjeverno od Ramadija, lokalne prijestonice provincije Anbar”, navodi se u saopćenju ISIL-a objavljenom na internetu. 

Dva iračka vojna komandanta i nekoliko vojnika su ubijeni u samoubilačkom bombaškom napadu sjeverno od Ramadija, gdje se vode borbe provladinih snaga protiv boraca grupe Islamska država Irak i Levant, saopštio je glasnogovornik iračke vojske.

Zamjenik komandanta operacione komande provincije Anbar, general Abderahman Muqtada Abu al-Ris i komandant 10. divizije Safin Abdelmajid, ubijeni su u napadu u oblasti sjeverno od Ramadija, potvrdio je vojni glasnogovornik brigadni general Yahya Rasool za agenciju AFP.

U saopštenju Komande združenih operacija navodi se da su dvojica visokorangiranih oficira ubijena zajedno sa još nekoliko vojnika.

Odgovornost za napad

Rasool je izjavio za iračku državnu televiziju da je vojska presrela vozilo natovareno eksplozivom, ali da je akcija rezultirala eksplozijom koje je dovela do pogibije njihovih ljudi.

Najmanje 10 osoba je povrijeđeno u istoj eksploziji, prenosi Reuters.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Iračka vojska i policija, uz podršku šiitske milicije, sunitskih plemenskih boraca i vazdušnih udara međunarodne koalicije, bore se da povrate Ramadi, 100 kilometara zapadno od Bagdada – grada koji pod svojom kontrolom drže pripadnici ISIL-a od maja ove godine.

Anbar je centar nasilja u Iraku od početka 2014. godine, nekoliko mjeseci prije nego što je ISIL pokrenuo ofanzivu da bi zauzeo velike dijelove Iraka.

Izvor: Agencije