Japan: Obamino izvinjenje zbog špijunaže

Barack Obama je telefonski razgovarao s japanskim premijerom Shinzom Abeom (EPA)
Barack Obama je telefonski razgovarao s japanskim premijerom Shinzom Abeom (EPA)

Američki predsjednik Barack Obama izvinio se u srijedu Japanu nakon objave informacija sa WikiLeaksa po kojima je Washington špijunirao japanske političare, izjavio je glasnogovornik japanske vlade.

Barack Obama je telefonski razgovarao s japanskim premijerom Shinzom Abeom u srijedu ujutro, istakao je glasnogovornik japanske vlade, Yoshihide Suga.

“Predsjednik Obama kazao je da mu je jako žao jer je ta afera izazvala veliku raspravu u Japanu”, rekao je Suga na dnevnom susretu s novinarima, ne potvrđujući optužbe za špijunažu.

Suga je dodao da je premijer Japana rekao Obami da, ako su navedene osobe bile meta takvih aktivnosti, to bi moglo kompromitirati odnose povjerenja među saveznicima.

On je kazao da je Abe izrazio ozbiljnu zabrinutost oko te afere.

U prethodnom telefonskom razgovoru sa američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom, Shinzo Abe je iznio istu zabrinutost.

Deseci meta

Japanska vlada je već početkom augusta ocijenila da bi potvrđeni navodi o špijunaži bili vrijedni dubokog žaljenja, što se općenito smatralo vrlo blagim u odnosu na ljutnju Francuske i Njemačke izraženu nakon sličnih optužbi.

Stranica specijalizirana za objavljivanje povjerljivih dokumenata WikiLeaks izvijestila je 31. jula da je SAD špijunirao visoke čelnike japanske vlade i japanskih kompanija, kao i guvernera centralne banke.

Spisak od najmanje 35 “meta” postavljenih na internet stranici ukazuje da je NSA špijunirala japanske kompanije, Vladine čelnike, ministre i više savjetnike najmanje od vremena prve administracije aktuelnog premijera Shinza Abea, koja je bila na vlasti od septembra 2006.godine do septembra 2007.godine.

Na stranici WikiLeaksa objavljena su četiri izvještaja NSA označena kao strogo povjerljiva, u kojima se otkrivaju interni razgovori u Japanu o međunarodnoj trgovini i politici prema klimatskim promjenama.

WikiLeaks je postavio na stranici spisak NSA koji se odnosi na 35 “meta” telefonskog presretanja, uključujući japanski kabinet, čelnike Banke Japana, brojeve Ministarstva finansija i trgovine i odjela za fosilna goriva u Mitsubishiju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO